Ga naar de inhoud

Milieubewust verbouwen, zo doe je dat!

Milieubewust verbouwen: het is helemaal in. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Welke keuzes kun je maken en hoe zorg je ervoor dat jouw verbouwing een zo klein mogelijke voetafdruk heeft? We hebben drie praktische tips voor je uiteengezet.

(Her)gebruik sloopmateriaal of gebruik duurzame materialen

Bouwmateriaal moet geproduceerd worden. Daarvoor moeten soms bomen worden gekapt en draaien grote, vervuilende machines in fabrieken. Waarom gebruik je geen materiaal dat je een nieuw leven kan geven? Er zijn genoeg kringlopen voor bouwmaterialen en ook op het internet (zoals op Marktplaats) vind je nog een hoop sloopmateriaal dat erg geschikt is voor hergebruik.

Wil je dan toch nieuwe materialen gebruiken, dan is het belangrijk dat je kiest voor duurzame materialen. Bij hout is het bijvoorbeeld belangrijk dat je kiest voor hout van dichtbij. Kies voor kwalitatief hout met een lange levensduur. Wil je aan de slag met stenen, dan is het belangrijk dat je kijkt naar de weg die het heeft afgelegd om de winkel te bereiken, de manier waarop het is geproduceerd en welke stoffen er gebruikt zijn bij de productie. Je kunt voor stenen in de tuin het best kiezen voor stenen die zoveel mogelijk waterdoorlatend zijn.

Je puin op de juiste manier afvoeren

Voer je puin op je juiste manier af. Dat betekent in de praktijk dat je het afval gaat scheiden. Hiervoor zijn verschillende bouwbakken en afvalcontainers beschikbaar. Een afvalcontainer huren gaat tegenwoordig heel gemakkelijk; je kunt het allemaal online regelen. Een extra stukje service is dat de verhuurder van de bak deze weer komt ophalen en leeggooien. Je hoeft dus niet zelf naar de milieustraat. Zo bespaar je tijd en geld.

Een container huren is dus heel gemakkelijk, en neemt je een hoop werk uit handen. Het is wel aan te raden om voor plaatsing van een container eerst uit te zoeken of je geen vergunning nodig hebt. Dit kan van toepassing zijn als je bijvoorbeeld een container op een parkeerplaats wilt plaatsen.

Bestel op maat om verspilling te voorkomen

Bestel je materialen op maat. Daarvoor moet je wel eerst weten wat je precies nodig hebt. Je ontkomt er bij milieubewust verbouwen niet aan om eerst een goed plan en een bijbehorende planning te maken. Controleer de juiste afmetingen en hoeveelheden. Op die manier blijft er bijvoorbeeld geen hout over, waardoor je niets verspilt.

Kies je er toch voor om een maatje te groot te bestellen, dan is het belangrijk dat je het overtollige materiaal een nieuw leven geeft door er iets van te bouwen, of naar de kringloop voor bouwmaterialen te brengen.