Ga naar de inhoud

Zo herken je goede koffiebonen!

Zo herken je goede koffiebonen!

Koffiebonen kopen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Dit komt vooral doordat het aanbod nogal groot is. Omdat de bonen er allemaal hetzelfde uitzien, denk je misschien ook dat ze allemaal hetzelfde smaken. Dit is alleen niet het geval. Sterker nog, er kan zelfs veel verschil in de smaak zitten. Uiteraard wil je voorkomen dat je koffiebonen koopt die niet lekker zijn. Daarom is het handig om te weten hoe je goede koffiebonen herkent. In deze tekst helpen wij je hierbij.

Kijk naar de bonensoort

Om goede koffiebonen te herkennen, kijken je eerst om welke bonensoort het gaat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen arabica en robusta-bonen. Koffie van arabica-bonen smaakt zacht en heeft zoete tonen, terwijl koffie van robusta-bonen stevig en krachtig van smaak is. Door de smaak van robusta-bonen worden ze vaak gemixt met arabica-bonen. Staat er geen ‘100% arabica’ op de verpakking? Dan gaat het om een blend. Dit drukt de prijs, maar het komt de smaak niet ten goede. Vandaar dat koffie van 100 procent arabica-bonen de voorkeur heeft.

Let op de branddatum

De smaken en aroma’s van koffiebonen komen voor een groot deel tot stand tijdens de branding. Deze komen het beste tot hun recht als je de koffiebonen kort na het branden consumeert. Hoe langer je wacht, hoe verder de smaak achteruitgaat. Om goede koffiebonen te herkennen, let je dan ook op de branddatum. Deze staat vaak vermeld op de verpakking. Als deze datum ver in het verleden ligt, kun je de koffiebonen beter laten staan.

Wil je Lavazza Qualita Rossa online bestellen? Dan hoef je vaak niet op de branddatum te letten. De bonen worden dan meestal pas gebrand nadat je besteld hebt. Hierdoor ben je verzekerd van verse koffiebonen. Controleer voor de zekerheid wel even of dit ook daadwerkelijk het geval is. Je voorkomt zo dat je koffiebonen van een paar maanden oud in huis haalt.

Vermijd glanzende bonen

Aan de buitenkant van de verpakking kun je vaak niet zien hoe de koffiebonen eruitzien. Jammer, want de uitstraling kan je veel vertellen over de kwaliteit van de bonen. Glanzen ze? Dan kun je ze beter niet kopen. Als de bonen op een hoge temperatuur gebrand worden, komen de oliën naar buiten. Dit zorgt ervoor dat koffiebonen gaan glanzen. Omdat de olie gaat oxideren, krijgt de koffie een vreemde smaak. Houd je van een lekkere kop koffie? Kies dan bij voorkeur bonen die niet glanzen.

Kies niet op basis van de prijs

Dat koffiebonen niet goedkoop zijn, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Vandaar dat veel mensen naar de prijs kijken als ze Illy Classico of andere koffiebonen kopen. Het is goed dat je naar de prijs kijkt, maar baseer je keuze hier nooit op. Goedkope koffiebonen lijken in eerste instantie misschien een goede keuze, maar uiteindelijk krijg je er spijt van. Koffie van goedkope bonen smaakt namelijk een stuk minder lekker. Daarom is het vaak beter om iets meer voor koffiebonen te betalen, want je bent dan wel verzekerd van lekkere koffie.