Ga naar de inhoud

Zo houd je de temperatuur laag op kantoor tijdens hete zomers

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Een hittegolf is niets vreemds meer. Het kan dan geen pretje zijn om op kantoor te zitten. Als de warmte eenmaal is binnengedrongen is de temperatuur bijna niet meer omlaag te krijgen. De koeling van kantoorruimtes kan vaak niet door ’s nachts de ramen open te zetten, want dan nodig je inbrekers wel erg makkelijk uit om langs te komen. Gelukkig is er een andere oplossing, namelijk airconditioning. Sommige ondernemers zitten alleen aan te hikken tegen de aanschaf- en plaatsingskosten. En de stoom die het kost. Maar voor beiden is een goede oplossing voorhanden.

Niet kopen maar leasen

Zoals veel zaken vandaag de dag kun je nu ook een airco leasen wanneer aanschaf om wat voor reden dan ook niet haalbaar of wenselijk is. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft te investeren. Soms kun je dit geld lenen, maar dat hangt dan weer af van de omzet van je bedrijf en of een bank genoeg vertrouwen heeft. Airco laten installeren in een kantoorpand heeft immers meer voeten in de aarde dan in een woonhuis, waar meestal wordt volstaan met één unit. Het leasen van een airco is ook een prima oplossing voor wie een kantoor huurt of verhuurt. De huurder betaalt dan via de huur voor de airco gedurende de periode dat de ruimte wordt gehuurd of verhuurd. Bij lease zit ook vaak het onderhoud bij de leaseprijs. De leasemaatschappij zorgt er dan voor dat de airco wordt bijgevuld en onderhoud en reparatie krijgt bij storingen.

Wat kun je nog meer doen voor het klimaat op kantoor?

Behalve een airco op kantoor kun je natuurlijk nog meer maatregelen nemen om de temperatuur op een aangenaam niveau te houden. Goede zonwering maakt ook een groot verschil, evenals hoog rendement dubbel glas. Dat laatste houdt in de winter ook nog eens de kou buiten, wat dan weer aanzienlijk scheelt in de stookkosten. Overigens is het ook mogelijk om een ruimte te verwarmen met een airco. Dit kan voordeliger zijn dan de cv-installatie aan te zetten, zeker als deze gas gestookt is. Die stookkosten kun je verder beperken door zonnepanelen op het dak van het kantoor te laten leggen. Die wekken gratis stroom op die uiteraard ook prima van pas komt voor je airco.

Vergelijk prijzen voor airco op kantoor

 Er zijn verschillende aanbieders voor het installeren van airconditioning op kantoor. Het loont zeker de moeite om bij meerdere leveranciers een offerte aan te vragen. Let daarbij niet alleen op de prijs maar ook op de kwaliteit van de geleverde apparatuur en de service die het bedrijf biedt, bijvoorbeeld snelheid waarmee op een storingsmelding wordt gereageerd. Voor bedrijven zijn er ook mogelijkheden om subsidie aan te vragen als je tegelijk met het plaatsen van airconditioning verduurzamende maatregelen neemt voor het kantoorpand. Meer informatie daarover vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).