Ga naar de inhoud

3 dagelijkse activiteiten die duurzamer kunnen

Duurzaam leven is goed voor onze planeet, echter is dit vaak ook voordeliger. Toch zijn er activiteiten die we nóg duurzamer kunnen maken, ook als we denken dat we dit al doen. Kort douchen is namelijk hartstikke goed, maar er zijn nog meer dan genoeg kleine handelingen die je kunt uitvoeren om douchen nog duurzamer én voordeliger te maken. In dit artikelen zetten we een paar extra handelingen voor je op een rij. Zo kun jij in je dagelijkse leven, deze activiteiten nog duurzamer maken.

Douchen

Als je bewust duurzaam wilt douchen, zul je onderhand al niet (meer) elke dag douchen en je douche zo kort mogelijk houden. Dat is al een goed begin, je maakt namelijk minder gebruik van warm water, wat ook nog eens te merken is in de portemonnee. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van een waterbesparende douchekop. Deze gebruikt minder water, maar zorgt wel voor een hoge waterdruk. Hierdoor kun je sneller je haar uitspoelen, sta je niet onder een ‘laf’ straaltje water en bespaar je warm water. Als je doucht met warm water, duurt het vaak even voordat het water warm is. Vang dit water op in een emmer of gieter en gebruik het na het douchen om je planten water te geven. 

Intimiteiten

Je denkt waarschijnlijk niet gelijk na over duurzaamheid, als je bezig bent met intimiteiten. Juist daarom maken we soms onbewust keuzes die niet per se duurzaam zijn. Er zijn namelijk meer dan genoeg ecologische, vegan en duurzame sextoys te vinden, maar dan moeten we dat wel even weten. Doe daarom je onderzoek, ben je bijvoorbeeld op zoek naar welke buttplug bij jou past? Let dan op het materiaal dat wordt gebruikt. Silicone is een stuk beter dan plastic, omdat dit niet afbreekt in microplastic en dus geen ecosystemen kan vervuilen. Daarnaast zijn er ook sextoys van glas en metaal te vinden, dat is een stuk duurzamer dan plastic. 

Koken

Ook bij het koken kun je bewust bezig zijn met duurzaamheid. Misschien eet je veel vegetarische of veganistische gerechten, of leef je vegetarisch of vegan. We gooien gemiddeld per jaar, per persoon, 152 kilo aan voedsel weg. Toch kunnen we overrijp fruit bijvoorbeeld nog makkelijk gebruiken in smoothies, cakes en andere gerechten. Zoek daarom eens op wat je met overrijp fruit kunt doen als je het eens hebt, dan vind je meer dan genoeg heerlijke recepten. Daarnaast kun je, wanneer je boodschappen gaat doen voor het avondeten van die avond, bewust kiezen voor producten die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn. Deze worden dan niet met een dag of twee weggegooid en zijn bij het avondeten nog heerlijk. Ook hoeft de houdbaarheidsdatum niet altijd te betekenen dat iets de volgende dag gelijk onveilig is. De consumentenbond geeft zelfs aan dat je altijd zelf kunt bepalen of iets nog te gebruiken is door hier goed naar te kijken en er aan te ruiken.