Wist je dat ongeveer 17% van alle werknemers ooit in hun carrière een burn-out oploopt? Hiermee is een burn-out een veelvoorkomende klacht waar veel mensen last van kunnen krijgen. Wanneer je een burn-out niet goed behandeld, kun je hier langdurige klachten van blijven houden. In dit artikel geven we je meer informatie over een burn-out en de behandeling hiervan.
Wat is een burn-out?
Een burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand zijn’. Je bent dan heel erg uitgeput en krijgt nergens meer energie van. Je batterij kan niet meer worden opgeladen, waardoor je steeds uitgeputter raakt. Dagelijkse bezigheden worden steeds moeilijker om uit te voeren en je voelt je steeds neerslachtiger. Een burn-out is meestal het gevolg van een lange periode aan stress, zorgen en spanningen. Wanneer een burn-out niet goed wordt behandeld en je niet de tijd neemt om goed te herstellen, kun je in een negatieve spiraal belanden. Goede begeleiding en hulp bij burn out is essentieel bij de behandeling ervan.
Hoe herken ik een burn-out?
Een burn-out kan moeilijk te herkennen zijn, omdat de symptomen vrij algemeen zijn. Zo kun je denken aan hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, een zenuwachtig gevoel, hartkloppingen en spanningen. Maar ook duizeligheid, concentratieproblemen, slapeloosheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen en piekeren kunnen duiden op een burn-out. Je voelt je over het algemeen uitgeput, je hebt nergens zin in en haalt ook geen energie meer uit leuke dingen.
Hulp bij een burn-out
Een burn out behandeling is hard nodig om goed te herstellen. Wanneer dit namelijk niet gebeurd, kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Wanneer je het vermoeden hebt dat je tegen een burn-out aanloopt, is het een goede eerste stap om dit te bespreken met je huisarts. Hoewel deze stap als moeilijk gezien kan worden, is het wel een hele belangrijke stap. Wanneer de burn-out waarschijnlijk door het werk komt, kun je ook je leidinggevende vragen je door te sturen naar de bedrijfsarts. Samen met medische professionals, psychologen en coaches kom je erachter wat het knelpunt is; de oorzaak van de burn-out. Wanneer de oorzaak duidelijk is, kun je namelijk ook gericht naar een passende oplossing werken. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld tijdelijk stopt met werken of minder gaat werken. Het kan ook zijn dat je om een andere manier je werk zal moeten gaan doen of zaken uit je verleden eerst moet verwerken en afsluiten. Het is belangrijk om in ieder geval de tijd te nemen om aan jezelf te werken en te blijven praten met mensen. Je hoeft het immers niet allemaal zelf te doen.