Een barbecue organiseren is meer dan een traditie. De geschiedenis van de barbecue is een complete reis geweest. De geschiedenis van barbecues gaat jaren terug in de tijd en heeft zich ontwikkeld van eenvoudige vuurstenen kampvuren tot de hoogwaardige grills van vandaag. In dit blog gaan we kijken naar de reis die de barbecue heeft gemaakt en de evolutie die de barbecue is ondergaan. Ook kijken we naar de technologische vooruitgang die de ervaring van barbecues heeft veranderd.
Rokende vuurstenen
Een barbecue werd al gebruikt in de vroege prehistorie, toen er nog vlees werd gekookt boven open vuur. Dit was een gemakkelijke, maar effectieve manier om het voedsel goed te bereiden. Ook werd er rook gebruikt om het voedsel te conserveren. De rook droogde namelijk het vlees uit, dit hielp met het bewaren van het vlees. Door deze rook kon je namelijk het vlees voor een langere periode bewaren, waardoor je het vlees in een bredere periode kon consumeren. In deze periode werden gerookte vleeswaren ontwikkeld.
Hoogwaardige grill
In de 20e eeuw werd het grillen op gas geïntroduceerd. Dit maakte het barbecueën gemakkelijker en handiger. Meer mensen begonnen dus met hun vlees te bereiden op de gasgrill. Met deze grill kan je gemakkelijk de temperatuur instellen en regelen. Zo verminder je het gebruik van houtskool en hout. Tegenwoordig zijn er ook pellet grills bij gekomen. Dit is een type barbecue grill dat wordt aangedreven door houtpellets die dienen als brandstof. Dit apparaat kan grillen, roken en wordt vaak gebruikt voor het bereiden van verschillende soorten vlees en vis.
Barbecues in de moderne tijd
Tegenwoordig gebruiken we de barbecue niet meer om dagelijks ons vlees op te bereiden, maar is het meer een sociale gebeurtenis geworden. We nodigen mensen uit om samen gezellig te gaan barbecueën en bereiden hier dan een hele maaltijd voor. Het is dus een gelegenheid om vrienden en familie samen te brengen. Tegenwoordig kan je zelfs barbecueën aan tafel door de aanschaf van een Yakiniku barbecue. Op dit model kan je dunne plakjes vlees en groente grillen, door gebruik te maken van houtskool. Houtskool wordt vaak gebruikt om een goede smaak en aroma aan het gerecht toe te voegen. Naast de traditionele opties qua vlees zijn vegetarische en veganistische opties ook steeds populairder aan het worden. Tegenwoordig kan je alle deze dieetwensen op de barbecue bereiden.
Aanvullingen
Tegenwoordig is het dus een must als je een barbecue in huis hebt staan. Ook zijn er tegenwoordig genoeg BBQ accessoires om het grillen van verschillende soorten vlees en groente steeds gemakkelijker te maken. Zo kan je de temperatuur regelen, zijn er speciale rook dozen die ervoor zorgen dat je extra smaak aan je gerecht toevoegt. Deze accessoires verbeteren de kwaliteit van het eten wat je grilt. Heb jij al een barbecue thuis?