We zitten momenteel midden in de zomerperiode en dat betekent dat het vaak mooi weer is. Tijdens warme dagen loopt de temperatuur in huis vaak ver op. Om aan de hitte te ontsnappen vertoeven vele mensen lekker in hun tuin, waar ze een comfortabel plekje met schaduw voor zichzelf hebben gecreëerd. Lekker in de tuin vertoeven is natuurlijk heerlijk, maar vergeet niet je tuin zo duurzaam mogelijk in te richten. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar vaak ook voor je eigen portemonnee. Want hoe duurzamer je tuin is ingericht, des te langer de tuin meegaat. Om je te helpen bij het verduurzamen van je tuin gaan we dit artikel dieper in op enkele handige tips waarmee jij je tuin nog groener maakt.
Zorg voor voldoende biodiversiteit
Wanneer je lekker in de tuin zit wil je kunnen genieten van een levendige tuin. Denk aan bloemen die in de bloei staan, gezond gras en levendigheid van dieren om je heen. Wellicht heb je geen zin in de aanwezigheid van insecten, maar ook deze zijn belangrijk voor je tuin. Voor een levendige tuin is het namelijk van belang dat je tuin over genoeg biodiversiteit beschikt. Dit houdt de gezondheid van je tuin in balans. Zo zorgt genoeg biodiversiteit voor minder plagen, een gezonde bodem en het zorgt ervoor dat je tuin beter bestand is tegen de seizoenswisselingen.
Voor het aanleggen van een biodiverse tuin hoef je geen groene vingers te hebben, je hebt enkel een goed tuinontwerp nodig. Hierin moeten verschillende soorten bloemen en borders opgenomen zijn die verschillen in hoogte. Ook moeten er voldoende droge, maar ook natte plekken in de tuin aanwezig zijn. Tot slot kun je met voederstations en insectenhotels zorgen voor een betere leefomgeving voor dieren.
Ga slim met water om, plaats een regenton
De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met enorm droge jaren. 2020 stond maar liefst op de 8e plaats van de meest droge jaren, gemeten vanaf 1906. We moeten daarom spaarzaam omgaan met het water dat we hebben. Helaas wordt het ook steeds warmer en hebben de planten en het gras in je tuin meer water nodig. Deze trends druisen tegen elkaar in en daarom moet je slim omgaan met irrigatie. Het installeren van een regenton kan daarbij helpen. Hiermee kun je regenwater opvangen en dit kun je vervolgens gebruiken voor het besproeien van je tuin. Zodoende hoef je hier geen drinkwater voor te gebruiken. Lees je ook goed in betreft de waterbehoefte van je planten. Niet elke plantensoort heeft evenveel water nodig als de andere.
Verlicht en verwarm je tuin met een milieuvriendelijke haard
Tijdens de zomer zit je vaak tot in de late uurtjes in de tuin. Om het gezellig te maken en om elkaar te kunnen zien is het handig om verlichting de tuin te hebben. Nu kun je kiezen voor standaard tuinverlichting, maar waarom niet kiezen voor een milieuvriendelijke tuinhaard. Hiermee verlicht je niet alleen je tuin, maar zorg je ook voor een stukje verwarming. In de avonduren kan het wat afkoelen, dus zodoende sla je twee vliegen in één klap. Daarnaast geeft een tuinhaard ook veel meer sfeer dan standaard tuinverlichting. Maar, wat is nu een milieuvriendelijke haard. Het is belangrijk dat de haard milieuvriendelijk wordt aangedreven. Denk bijvoorbeeld aan een haard van Esschert Design die wordt aangedreven door middel van bioethanol. Dit is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van natuurproducten zoals riet- en basterdsuiker, aardappelen maïs en graan. Bij de verbranding van bioethanol komen er geen schadelijke stoffen vrij. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding is gelijk aan de CO2 die we als mens uitademen.
Leg niet teveel tegels in de tuin aan
Het hebben van een terras in de tuin is mooi. Door er een loungeset op te plaatsen met een mogelijke overkapping kun je hier een erg comfortabel plekje van maken. Maar, pas op dat je de tuin niet te veel betegeld. Wanneer je tuin te veel betegeld is kan het water nergens naartoe wanneer het hard regent. Door klimaatverandering wordt het weer alleen maar extremer. Het wordt wel droger, maar de regenbuien die vallen worden heviger. Als het water nergens naartoe kan komt je tuin onder water te staan. Hierdoor kunnen planten verdrinken en ook de riolering kan overbelast raken. Om dit te voorkomen mag je tuin voor maar slechts 30% betegeld zijn. Door voldoende groen te creëren in je tuin zorg je ervoor dat het regenwater beter opgenomen kan worden in je tuin. Dit scheelt ook weer een sproeibeurt.