Duurzaam kerst vieren? Maak gebruik van deze groene tips!

Wil je duurzaam kerst vieren? Geen probleem, met deze tips is dat heel eenvoudig! We geven hieronder enkele tips om je kerst zo groen mogelijk te maken. Denk aan het opfleuren van de kerstboom met een kerstster met verlichting, het serveren van vegetarische gerechten tijdens het kerstdiner of het adopteren van een kerstboom. Met deze handige tips maak jij duurzame keuzes tijdens de feestdagen. Zo kunnen toekomstige generaties ook nog genieten van de sfeervolle kerstdagen.

Geniet van een milieuvriendelijk kerstdiner 

Een groot deel van het duurzame kerst vieren zit ‘m in het maken van bewuste keuzes. Duurzaamheid gaat niet alleen over recyclebare materialen, maar ook over hoe je met voedsel omgaat. Tijdens de feestdagen staat er vaak een groot en uitgebreid diner op tafel met allerlei lekkere hapjes. Dit is natuurlijk heel erg leuk, maar het hoeft niet altijd veel vlees te bevatten. Je kunt er ook voor kiezen om vegetarische of vegan gerechten te maken. Op die manier ben je niet alleen duurzaam bezig, maar doe je ook iets goeds voor je gezondheid. Zorg er daarnaast voor dat wanneer je eten over hebt dat je dit niet weggooit. Bewaar het om het op een later moment op te eten of geef het in bakjes mee aan je gasten. 

Kies voor een duurzame kerstboom

De traditionele kerstboom is niet altijd even duurzaam. Veel bomen worden namelijk gekweekt in monoculturen en daarna verscheept naar heel Europa. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de bomen zelf. Een beter alternatief is dan om een ​​kerstboom te kopen die dichterbij huis is gekweekt of om een ​​geadopteerde boom te kopen. Als je toch voor een traditionele boom gaat, denk er dan aan dat je de boom na afloop van het feest goed kunt verzorgen. Zo kun je de boom hergebruiken voor volgend jaar of zelfs planten in je tuin. 

Wat zijn andere manieren om duurzaam te kerst te vieren?

Natuurlijk hangt niet alles af van de kerstboom en het kerstdiner. Er zijn tal van andere manieren waarmee je duurzaam kerst kunt vieren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van LED-verlichting in plaats van traditionele gloeilampen. LED-lampjes zijn namelijk een stuk energiezuiniger en gaan dus ook veel langer mee. Je kunt bijvoorbeeld kerststerren met verlichting kopen die zijn voorzien van LED-verlichting. Hiermee maak je van jouw kerstboom een échte eyecatcher. Ook kun je er voor kiezen om je cadeaus in te pakken in recyclebaar materiaal of om tweedehands spullen te geven. Duurzaamheid gaat uiteindelijk over bewuste keuzes maken. Door bewust te leven draag je bij aan een betere wereld voor toekomstige generaties!  

Heb je nog meer tips voor een duurzame kerst? Deel ze dan met ons via info@sustainableworld.nl. Wie weet zijn jouw tips binnenkort op onze website terug te vinden.