Ga naar de inhoud

Duurzaam koffie drinken? Maak gebruik van deze handige tips!

Wil je graag duurzame koffie drinken? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je bakkie minder schadelijk is voor het milieu. Met behulp van deze tips kan iedereen binnen enkele stappen overschakelen naar een milieuvriendelijker manier van koffiedrinken. Duurzaamheid begint thuis, dus grijp je kans en verander ook jouw gewoontes!

Hoe duurzaam is koffie?

Koffie is een product dat erg veel gedronken wordt door consumenten over de hele wereld. Hierdoor ontstaat er druk op koffieboeren en hun tropische leefomgeving. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe duurzaam koffie is, zoals de herkomst van de bonen, de manier waarop ze geteeld worden en of er gebruik gemaakt wordt van duurzame verpakkingen. Kies je ervoor om koffie te drinken uit een mok of thermoskan in plaats van uit wegwerpbare bekertjes, dan maak je al een duurzamere keuze. 

Hoe maak je koffie op een duurzamere manier?

Wil je de impact van je koffiegebruik verkleinen? Dan kun je op verschillende manieren duurzamer gaan koffie drinken. Duurzaamheid begint thuis, dus maak bijvoorbeeld gebruik van een koffiefilter in plaats van wegwerpbare pads of capsules. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar ook kunststoffen die schadelijk zijn voor het milieu.  

Kies ook voor een duurzame koffiesoort, deze kun je vinden bij bedrijven als Giocoffee.nl. Niet alleen bieden zij je duurzame koffie, maar ook kwalitatieve koffiezetapparaten waarmee je een heerlijk bakje koffie kunt zetten. 

Gebruik je een koffiezetapparaat met een ingebouwde waterkoker? Zorg er dan voor dat je deze alleen aanzet als je ook daadwerkelijk koffie gaat zetten. Hierdoor bespaar je energie en ben je dus ook milieuvriendelijker bezig. Kies je ervoor om koffie te zetten met een cafetière of espressomachine? Zorg er dan voor dat je deze apparaten goed onderhoudt, zodat ze langer meegaan. 

Welke keurmerken zijn er rondom duurzame koffie?

Het is niet altijd even makkelijk om te achterhalen hoe duurzaam koffie precies is. Het kan daarom helpen om te kiezen voor koffie met een keurmerk, zo weet je zeker dat de koffie voldoet aan bepaalde milieustandaarden. Duurzame koffiebonen worden steeds meer gecertificeerd door onafhankelijke organisaties, waaronder Rainforest Alliance, UTZ Certified en Fairtrade. 

Koffie met het Fairtrade-keurmerk is geteeld volgens strenge sociale en milieunormen. De boeren die de koffie verbouwen, moeten bijvoorbeeld een veilige en gezonde werkomgeving hebben. Ook moeten zij een eerlijke prijs voor de koffiebonen ontvangen, waarmee ze een fatsoenlijk leven kunnen leiden. Koffiebonen die gecertificeerd zijn door Rainforest Alliance, moeten geteeld worden op een manier waarbij de natuurlijke omgeving zo min mogelijk wordt aangetast. Koffie met het UTZ Certified keurmerk is geteeld volgens strenge normen op het gebied van duurzaamheid, sociale omstandigheden en milieu. 

Welke koffiesoort is het meest duurzaam?

Als je koffie wilt drinken op een duurzamere manier, is het belangrijk om na te denken over welke koffiesoort je gaat drinken. Eén van de meest milieuvriendelijke opties is filterkoffie, hierbij maak je gebruik van koffiebonen die minder water en energie nodig hebben om te worden verbouwd. Ook is er minder verpakkingsmateriaal nodig voor filterkoffie dan voor andere koffiesoorten, zoals espresso of cappuccino. 

Wat is de impact van koffieteelt op het milieu?

Koffieteelt heeft helaas een negatieve impact op het milieu. Er worden veel kunststoffen en chemicaliën gebruikt bij de productie van koffie, waardoor er schadelijke stoffen in de grond terecht komen. Ook is koffieteelt een belangrijke oorzaak van ontbossing, dit gebeurt vooral in landen waar koffie verbouwd wordt, zoals Brazilië en Vietnam. Koffieplantages nemen veel ruimte in beslag en kunnen daardoor habitatverlies veroorzaken voor dieren en planten. Kies daarom altijd voor koffie met een keurmerk. Wanneer koffie is voorzien van een keurmerk kun je er vanuit gaan dat deze is geproduceerd volgens bepaalde duurzaamheidsnormen.