Duurzame bedrijfsfeesten: hoe je een evenement organiseert dat goed is voor het milieu en je bedrijf

Hoe zorg je dat jouw evenement een grote impact maakt op je medewerkers, maar een kleine impact op de wereld? Met een duurzaam evenement houd je vanaf de start van de organisatie rekening met de footprint die je achterlaat op de wereld. Jouw doel is hierbij natuurlijk om die impact zo klein mogelijk te houden. In onderstaand artikel geven we jou een aantal tips waar je rekening mee kunt houden bij het organiseren van een duurzaam event. 

  1. Kies een duurzame locatie

Zoek naar locaties die milieuvriendelijk zijn en beschikken over duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie. Overweeg ook een locatie die gemakkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer of die voldoende parkeergelegenheid biedt voor carpooling.

  1. Minimaliseer afval

Vermijd wegwerpartikelen zoals plastic borden en bekers. Gebruik in plaats daarvan herbruikbare servies en glazen. Moedig recycling aan door duidelijk gemarkeerde recycling bakken te plaatsen op strategische locaties. Of maak gebruik van een afvalplan.

  1. Duurzaam menu

Kies voor een cateraar die biologische en lokale producten gebruikt. Overweeg vegetarische of veganistische opties, omdat vleesproductie een grote impact heeft op het milieu. Serveer kraanwater in plaats van flessenwater om plastic afval te verminderen.

  1. Energiebesparing

Maak gebruik van energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen, en schakel onnodige verlichting uit wanneer deze niet nodig is. Als het evenement overdag plaatsvindt, maak dan zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht.

  1. Transport

Moedig je medewerkers aan om duurzame vervoersmiddelen te gebruiken, zoals carpoolen, fietsen of het openbaar vervoer. Als je een pendeldienst organiseert, kies dan voor elektrische voertuigen.

  1. Groene decoraties

 Kies voor duurzame decoraties, zoals planten, bloemen uit lokale kwekerijen of gerecyclede materialen. Vermijd ballonnen en andere niet-afbreekbare decoraties.

  1. Duurzame giveaways 

Als je giveaways of bedankjes aanbiedt, kies dan voor duurzame en nuttige items zoals herbruikbare waterflessen, draagtassen van gerecyclede materialen of zaailingen van planten.

  1. Communicatie

Communiceer duidelijk naar je medewerkers over het duurzame karakter van het evenement en moedig hen aan om ook bij te dragen. Geef bijvoorbeeld tips over duurzaam reizen en stimuleer deelnemers om hun eigen waterflessen mee te nemen.

  1. Compenseer de CO2-uitstoot

Overweeg om de CO2-uitstoot van het evenement te compenseren door te investeren in klimaatcompensatie projecten. Hiermee kun je de impact van het evenement verminderen.

  1. Evaluatie en feedback

Vraag na afloop van het evenement om feedback van medewerkers. Zo kun je leren en verbeteren voor toekomstige duurzame evenementen.

Ontzorg je bedrijfsevenement met een professionele bedrijfsfeest DJ van SKYFLY! Zij verzorgen jouw bedrijfsfeest van A tot Z waardoor jij je alleen nog maar druk hoeft te maken over de invulling van het programma.