Hierom moet je asbest verwijderen

Je hebt vast wel eens gehoord dat je asbest moet verwijderen omdat het slecht is voor je gezondheid. Asbest is de laatste jaren dan ook vaak in het nieuws. Asbest bestaat uit kleine vezels die voor het oog niet zichtbaar zijn. Vroeger werd asbest vaak gebruikt voor woningen. De reden hiervoor was dat asbest goed isoleert en daarnaast brandwerend is. Maar waarom is asbest nou precies zo gevaarlijk? In dit artikel lees je de gevaren van asbest en waarom je het dus moet verwijderen.

Nadelen asbest

Asbest zit onder meer verwerkt in  kachels, vloerzeil, golfplaten, afvoerbuizen, danken, schoorstenen en vensterbanken. Asbest heeft verschillende nadelen. Als je namelijk lange tijd wordt blootgesteld aan asbestvezels, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kun je er longkanker of buikvlieskanker van krijgen.

Asbest werd verboden

Vanaf 1994 werd asbest in Nederland verboden. Huizen die na dat jaartal zijn gebruikt, zijn dus in principe asbestvrij. In huizen van daarvoor kan dus wel asbest zitten. Ook mensen die met asbest hebben gewerkt, bijvoorbeeld mensen die werken in de bouw, kunnen ook nu nog gevolgen ondervinden van asbest. De schade aan de gezondheid kan zich namelijk pas jaren later uiten. Asbest is niet in elk land verboden. Er zijn nog steeds landen waar asbest dus wordt verwerkt in producten. Houd hier rekening mee als je via een website rechtstreeks producten uit andere landen bestelt.

Asbest verwijderen

Het kan gevaarlijk zijn om zelf asbest te verwijderen. Dit komt door de gezondheidsrisico’s die aan asbest zijn verbonden. Als je ervoor kiest om wel zelf asbest te verwijderen, is het belangrijk om je adem voldoende te beschermen. Dit kan met speciale maskers. Ook moet je je lichaam goed beschermen bij het verwijderen van asbest. Dat kun je doen door een overall met een capuchon die je na die tijd weggooit. Zorg ervoor dat de capuchon goed over je hoofd en eventueel over de adembescherming aansluit. Ook moet je je je handen goed beschermen. Dat kun je het best doen met niet-doorlatende handschoenen. Deze dien je bovendien goed vast te maken aan het overall. Daarnaast moeten ook je voeten goed beschermd worden bij het verwijderen van asbest. Dat kun je doen door te kiezen voor niet-doorlatende werklaarzen. Ook deze moeten goed worden vastgemaakt aan de overall.

Professioneel bedrijf

Het is aan te raden om asbest te laten verwijderen door een professioneel bedrijf. Zo’n bedrijf kan asbest op een professionele en snelle manier verwijderen uit je woning. Als je een woning huurt waarin asbest is verwerkt, hoef je asbest zelf niet te verwijderen, omdat in dat geval de verhuurder hiervoor verantwoordelijk is.

Rapport

Wil je erachter komen of ergens asbest in zit? Je kunt een inventarisatierapport laten opmaken door een gecertificeerd asbestbedrijf.

Lees ook eens over:

1 reactie op “Hierom moet je asbest verwijderen”

  1. Bedankt voor de nuttige informatie over asbest. Wij hebben net een oud huis gekocht en verwachten dat we asbest verwijderen moeten. Ik wist niet dat dit zelfs in vensterbanken en kachels kan zitten. We gaan er een specialist bij halen om een goede inventarisatie te maken, als we eenmaal aan het werk zijn halen we liever alles weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.