Ga naar de inhoud

Manieren waarop jij een duurzamer leven kan leiden

Tegenwoordig is duurzaamheid een veel besproken onderwerp. Duurzaamheid zorgt voor een evenwicht tussen mens, milieu en economie. Het is voor nu heel belangrijk, maar ook voor de volgende generaties hier op aarde. Door duurzamer te leven verklein je jouw ecologische voetafdruk, deze wordt bepaald op basis van jouw levensstijl. Door deze levensstijl een beetje aan te passen kun je al een groot verschil maken!

Zonnepanelen 

Je ziet ze steeds vaker, die blauwe dingen op daken. Zonnepanelen zorgen voor veel voordelen en misschien is dit ook wel een duurzame manier van energie opwekken voor u! Het eerste voordeel is dat de energierekening lager wordt, dit komt doordat je je eigen energie opwekt. Ook beperk je de uitstoot van CO2, zonne energie is namelijk een schone energiebron. Als ze eenmaal op je dak zitten, heb je er weinig omkijken naar. Ze hebben een lange levensduur en er is weinig onderhoud voor nodig! Je hebt ook kleinere draagbare zonnepanelen waar je een 12 volt stekker mee kan gebruiken, hier kun je bijvoorbeeld je telefoon mee opladen!

Consuminderen 

Consuminderen betekent letterlijk minder consumeren. Door minder te kopen verklein je ook jouw ecologische voetafdruk. Het kan op allerlei verschillende manier, maar de voordelen voor jou, je portemonnee en het milieu zijn heel groot. We geven je een paar tips om te gaan consuminderen. Kijk voordat je boodschappen gaat doen eens in de voorraadkast. Koop geen onnodige zak pasta, als je die nog hebt liggen. Ook met kleding kan je gaan consuminderen. Gooi die kapotte broek niet weg, maar laat hem maken. Toe aan nieuwe kleding? Vraag een vriend of vriendin om en kledingruil te doen, zo heb je zelf een nieuwe garderobe en heb je een ander blij gemaakt met die van jou!

Even geen vlees 

Elke dag een stukje vlees, op je brood of bij het avondeten, het is ‘normaal’. In Nederland wordt meer dan de helft geteelde gewassen gebruikt voor het voeren van dieren in de vleesindustrie. Dit zorgt voor het gebruik van land, het verbruik van veel water. De vervuilingen die hierbij komen kijken, zoals de uitstoot van broeikassen, en het gebruik van fossiele brandstoffen voor vervoer, hebben enorme gevolgen voor het milieu. Jiij kan het verschil maken, door een paar keer per week een dag vegetarisch te eten!  

Samen tegen voedselverspilling

Verminder voedselverspilling door niet meer boodschappen te doen, dan je tegen kan eten. Heb je toch avondeten over? Vries het in of schrijf het op, zo weet je de volgende keer dat je het recept een beetje moet aanpassen. Wees ook creatief. Als je oud brood over hebt kan je wentelteefjes maken of een tosti. Zijn je eieren een paar dagen over de houdbaarheidsdatum? Pak een maatbeker, vul deze met water en kijk of het ei op de bodem blijft liggen. Als dat het geval is kun je hem gewoon opeten!

Lees ook eens over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *