Kan je het werk van een dakdekker zelf doen?

Ben je je verbouwing aan het inventariseren? Onder aan de streep kan een verbouwing flink veel geld kosten. Je dient de materialen immers zelf te bekostigen. Ook wanneer je professionals inhuurt, ben je een bepaald budget kwijt. Je betaalt bijvoorbeeld voor de arbeidsuren. 

Als je dak opnieuw gedekt moet worden, dan kun je een professionele dakdekker inhuren of het zelf doen. Misschien vraag je je af of je het werk van een dakdekker zelf kunt doen. In dit artikel gaan we deze vraag voor je beantwoorden. 

Waarom zelf mijn dak dekken?

Voordat je het dak opklimt en aan de slag gaat, is het allereerst belangrijk om een aantal zaken duidelijk te krijgen voor jezelf. Vraag jezelf eerst af wáárom je het werk van een dakdekker zelf wil doen. Het is immers geen beslissing die je zomaar maakt of hebt gemaakt.

De meest voorkomende reden is geld besparen. Het is geen verrassing dat een dakrenovatie geld kost – ongeacht of het om een kleine of grote renovatie gaat.  De kosten zijn per aanbieder anders, maar kunnen schrikbarend hoog uitvallen. Door zelf je dak te renoveren kun je hier aanzienlijk veel op besparen. 

Wat zijn de nadelen?

Of je het werk van een dakdekker zelf wil doen, dat is aan jou om te beslissen. Je kunt adviezen ter harte nemen, maar uiteindelijk is het aan jou zelf om de knoop door te hakken. Toch is het goed om te weten dat je te maken krijgt met verschillende nadelen wanneer je het werk van kundige dakdekkers zelf gaat uitvoeren:

  • Onomkeerbare fouten: Als je geen dakdekker van beroep bent, dan is de kans groot dat je een fout maakt tijdens de renovatie. Veel fouten zijn onomkeerbaar en kunnen schade veroorzaken
  • Meer geld: Wanneer je dak vol fouten zit, dan is het onvermijdelijk om tóch een dakdekker in te huren. Hierdoor ben je meer geld kwijt dan wanneer je op voorhand een professional inschakelt 
  • Niet zoals je wil: Het is onwijs lastig om de werkzaamheden uit te voeren zoals je dat had bedacht. De praktijk pakt altijd anders uit, zeker wanneer je geen ervaring hebt met daken bedekken 
  • Gevaarlijk: Het dak betreden komt niet zonder risico’s. Dit kan gevaarlijk zijn 

Kan ik het werk van een dakdekker zelf doen?

Nu je weet wat de nadelen zijn, kunnen we alleen nog concluderen dat het niet verstandig is om het werk van een dakdekker zelf te doen. De kans dat je een fout maakt is onwijs groot en het kan gevaarlijke situaties opleveren. Als je je dak wil laten renoveren, dan kun je een offerte opvragen bij een dakdekker Amsterdam. Zo weet je precies wat je te wachten staat.