Met deze koffies word je thuis ook een barista!

Wie van koffie houdt, heeft ruimschoots de kans om zelf een barista te worden. Je maakt dan thuis de lekkerste kopjes koffie. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je vrienden. Alles wat daarvoor nodig is, is dat je je verdiept in de verschillende merken en soorten koffie. Ook moet je de kunst van een lekker kopje koffie zetten onder de knie krijgen.

Eerlijke handel

Koffiebonen zijn producten waarbij de boeren soms zwaar onder druk worden gezet door grote bedrijven om zoveel mogelijk bonen voor een zo laag mogelijke prijs te verkopen. Vaak krijgen ze zo weinig voor hun producten betaald, dat daar nauwelijks van geleefd kan worden. Door te kiezen voor koffie met het Fairtrade keurmerk kun je daar iets aan doen. Fairtrade koffie is afkomstig van boeren die wel een eerlijke prijs krijgen voor hun koffie. Of de koffie die jij gebruikt ook op basis van eerlijke handel is geproduceerd kun je zien aan het Fairtrade keurmerk, ofwel het Max Havelaar keurmerk, dat op de verpakking staat.

Overal verkrijgbaar

Elke gespecialiseerde winkel in koffie, zoals Coffeemeister,  heeft wel één of meerdere soorten Fairtrade koffie in het assortiment. Zelfs als je koffie koopt in de supermarkt kun je tegenwoordig kiezen voor Fairtrade koffie. Bij Coffeemeister wordt deze koffie onder het merk Café de Origen verkocht. De bonen voor deze koffie worden geleverd door een groot aantal kleine koffieboeren. Die gebruiken vruchtbare berghellingen in Honduras, Ethiopië en Peru om er koffie te verbouwen. Je kunt de koffie van Café de Origen herkennen aan enkele kenmerkende smaken.

Karakteristieken

Bij de Fairtrade koffie van Café de Origen kun je kiezen uit 3 bijzondere smaken. De espressobonen zijn medium roast. Deze koffie is bedoeld voor fijnproevers, die het waarderen dat er veel subtiele smaken in de koffie te ontdekken zijn. Een kenmerk van deze koffie is een stevige crèmelaag, die zich op de koffie vormt. De dark roast variant van dit merk zorgt voor een lekkere zoete nasmaak, die denken doet aan chocola. Deze koffie is lekker als hij wordt gebruikt in combinatie met geschuimde volle melk. De laatste variant, de Redbeans Green, is een milde koffie met de smaak van rood fruit en citrus.

Waarom Fairtrade?

Het valt niet te ontkennen dat fairtrade koffie in de meeste gevallen iets duurder is dan de merken koffie die door grote bedrijven worden geproduceerd. Die hogere prijs is noodzakelijk om de boeren die de koffie verbouwen een goede toekomst te geven. Daar moet je een goed gevoel van krijgen. Het streven naar een betere wereld bestaat immers niet uitsluitend uit grote veranderingen. Ook met koffie drinken die door eerlijke handel wordt verkocht draagt daaraan bij.