Ga naar de inhoud

Nederlandse industrie zet steeds grotere stappen in verduurzaming 

Nederlandse industrie zet steeds grotere stappen in verduurzaming

In de afgelopen jaren hebben partijen in de Nederlandse industrie steeds grotere stappen gezet op het gebied van verduurzaming. Processen werden onder de loep gehouden en waar mogelijk efficiënter ingericht, zodanig dat bijvoorbeeld reststromen sterk werden teruggedrongen. Relatief nieuw is de toepassing van groene waterstof, onder meer in de mobiliteits- en transportsector. Ook elektrificatie speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de industrie. Wagenparken bestaan steeds vaker uitsluitend uit elektrische- of hybride voertuigen, wat gecombineerd wordt met een dak vol met zonnepanelen. Of wat te denken van een braakliggend terrein, dat door bedrijven gebruikt wordt om een zonnepark op te bouwen? In dit artikel lees je er meer over. 

Mogelijke toepassingen van groene waterstof 

Eerder werd al genoemd dat groene waterstof onder meer gebruikt wordt in de transportsector. Er is echter veel meer mogelijk. Zo kan het als brandstof worden gebruikt voor processen die op hoge temperatuur worden doorlopen in de staal- en papierindustrie, is het mogelijk om hiermee verschillende chemische producten te realiseren en kan het gebruikt worden voor de opslag, het transport en het importeren van energie. Onder meer de productie van chemische stoffen als ammoniak en methanol wordt nu vaak gedaan met grijze waterstof. Het zorgt voor een onnodige belasting van milieu en klimaat. 

Realisatie zonnepark op braakliggende stukken grond 

Verschillende bedrijven, onder meer in de vastgoedsector, hebben de beschikking over grote stukken braakliggend terrein. Vaak weten bedrijven nog niet precies wat ze met deze grond willen op termijn, of is de grond momenteel niet geschikt voor een verdere bewerking hiervan. Het zijn terreinen die zich uitstekend lenen voor de realisatie van een compleet zonnepark. Met zo’n zonnepark hebben organisaties de mogelijkheid om een groot deel van de benodigde stroom voor hun productieprocessen op duurzame wijze op te wekken. 

Zonnestroom opwekken met een grote carport 

Naast de realisatie van zo’n zonnepark is ook het gebruik van een zonnecarport het overwegen waard. Hierbij plaatst men een carport over een groot parkeerterrein, om deze vervolgens te bekleden met zonnepanelen. Een carport maakt het hierbij niet alleen mogelijk om zelf groene zonnestroom op te wekken voor productieprocessen of het opladen van het elektrische wagenpark; ook bestuurders hebben er baat bij. Zij hoeven hun auto voortaan niet meer in de regen in te laden. Daarbij profiteren ze op warme zomerdagen van een lagere temperatuur als zij de auto instappen. Heb jij of heeft jouw werkgever de realisatie van zo’n overkapping al eens overwogen?