5 tips om van 2021 je duurzaamste jaar te maken

Nu 2021 voor de deur staat, zullen veel mensen hun goede voornemens voor het nieuwe jaar vastleggen. Voor sommigen is dat misschien fit en gezond worden, anderen richten zich misschien op het verminderen van hun impact op de planeet.

Als je je zorgen maakt over de impact van je levensstijl op het milieu, vrees dan niet. Dit artikel geeft je alle tips die je nodig hebt om van 2021 je meest duurzame jaar tot nu toe te maken.

Met dat gezegd te hebben, laten we beginnen.

Tip 1: Dump plastic producten

Hoewel plastic ooit werd gezien als een utopisch materiaal, zien we nu pas de verwoestende impact die het eigenlijk heeft op het milieu.

Enkele van de problemen die plastic met zich meebrengt zijn de enorme hoeveelheid energie die nodig is om het te maken, schadelijke microplastics die het leven in zee beschadigen en het feit dat het honderden jaren duurt voordat het is afgebroken.

Je kunt overwegen over te stappen op bamboetandenborstels, zeep- en shampoobars en herbruikbare draagtassen.

Tip 2: Stap over op schone energie

Alle grote energieleveranciers zijn enorme vervuilers omdat het grootste deel van hun energie wordt geleverd door natuurlijke gassen en fossiele brandstoffen.

Overstappen op een groene energieleverancier betekent dat je energie afkomstig is van duurzame, hernieuwbare energie.

Tip 3: Eet minder vlees

De vleesindustrie is een van de meest milieuonvriendelijke. Geschat wordt dat meer dan 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de vleesindustrie.

Hoewel dit niet betekent dat je vlees helemaal uit je dieet moet schrappen, betekent het wel dat je jouw impact op het milieu kunt verminderen door minder te consumeren.

Tip 4: Kies voor slow fashion

Een andere industrie die sterk bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen is de mode-industrie.

Dit komt voor sommigen misschien als een verrassing, maar de komst van fast-fashion betekent dat hulpbronnen in een onophoudelijk tempo worden gebruikt en uiteindelijk verspild.

Het maken van de meeste stoffen is een energieverslindend proces en doordat detailhandelaars voortdurend proberen nieuwe trends bij te houden, zijn seizoensgebonden garderobeveranderingen de norm geworden.

Dit heeft echter een nadelig effect op het milieu, aangezien veel van de geproduceerde kleding eigenlijk nooit wordt gekocht. Detailhandelaren kiezen er vaak voor om onverkochte voorraad weg te gooien of te verbranden, niet om de waarde te verminderen van de huidige artikelen die ze beschikbaar hebben.

In 2021 moet je jezelf meer richten op het onderhouden van je huidige garderobe zonder kledingstukken te kopen alleen omdat ze ‘in’ zijn. Er zijn veel platforms die online opduiken waar je nauwelijks gedragen tweedehands kleding kunt kopen, wat bijdraagt aan een meer circulaire economie.

Tip 5: Sla jezelf niet op de borst

Proberen om alles in je levensstijl te veranderen om duurzamer te leven is erg uitdagend. We zijn zo gewend aan consumentisme en consumptie en dat maakt het moeilijk om drastische veranderingen door te voeren. Oude gewoonten zijn nu eenmaal moeilijk af te leren.

Door jezelf niet op de borst te slaan is de kans veel groter dat je toegewijd blijft als je het spoor bijster raakt van wat je probeert te bereiken.

Dat waren de 5 tips waarmee je jouw duurzaamheidsdoelstellingen in 2021 en daarna optimaal kunt realiseren.