Papieren tasjes: een duurzaam alternatief voor plastic

Voorheen was het doodnormaal dat je voor elke aankoop een plastic tas kocht om je product(en) in te vervoeren. Uiteindelijk heeft deze consumptie qua plastic geleid tot de plastic soep: een ophoping van plastic in onze oceanen met enorme negatieve effecten voor het milieu als gevolg. Gelukkig zijn we vandaag de dag bewuster en zijn er alternatieven aanwezig die milieuvriendelijker zijn, zo zijn er bijvoorbeeld papieren tasjes. In dit artikel gaan we dieper in op de papieren tasjes en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. Zodoende hopen we je een stukje bewuster te maken

Inhoudsopgave:

Waarom zijn papieren tasjes duurzaam?

We beginnen met een belangrijke vraag, namelijk: waarom zijn papieren tasjes eigenlijk duurzaam? Tassen die gemaakt zijn van FSC® gecertificeerd papier, worden gemaakt van bomen die geteeld worden onder verantwoord bosbeheer. Dit heeft als gevolg dat de bossen niet aangetast worden en ontbossing op deze manier wordt tegengegaan. Zodoende wordt onze CO2 uitstoot vermindert en wordt klimaatverandering bestreden. De bomen die gekapt worden voor de papieren tasjes worden op zodanige manier gekapt dat er rekening gehouden wordt met mens en dier. Het FSC® bos krijgt na het kappen de mogelijkheid om zich te herstellen voordat er weer gekapt wordt. Het papier waarvan de tasjes wordt gemaakt is 100% biologisch afbreekbaar en brengt geen schade aan het milieu toe. 

Tip: hergebruik je papieren tasjes meerdere malen, zodat het duurzaamheidsgehalte van je tasje verhoogd wordt.

Hoe worden papieren tasjes gemaakt?

Doorgaans worden papieren tasjes gemaakt van het sterke kraft papier. Deze papiersoort is gemaakt van biologisch afbreekbare en recyclebare materialen. Het grote voordeel van deze papiersoort is dat het niet al te schadelijk is voor het milieu. Daarnaast is de papiersoort ook erg stug en sterk, hierdoor is het erg geschikt voor het vervoeren van producten of boodschappen. De fabrieken waarin het papier wordt gemaakt zijn energiezuinig ingericht, om ook tijdens het productieproces van het papier zo weinig mogelijk impact te hebben op het milieu.

Waarom zijn papieren tasjes beteren dan plastic

Plastic tasjes zijn om meerdere redenen milieuvervuilend: 

  • Ze zijn niet biologisch afbreekbaar.
  • Er worden fossiele brandstoffen verbruikt bij het productieproces.
  • Ze worden geproduceerd in landen waarin slechte arbeidsomstandigheden heersen.
  • Ze komen terecht in oceanen waarin ze schade toebrengen aan mens, dier en klimaat.
  • Er wordt heel veel CO2 uitgestoten bij het productieproces.


In tegenstelling tot de plastic tasjes zijn papieren tasjes wel biologisch afbreekbaar, ze worden gemaakt met meer milieuvriendelijke grondstoffen, het productieproces vindt plaats in een land met betere arbeidsomstandigheden en tot slot wordt er minder CO2 uitgestoten tijdens het productieproces. Genoeg redenen dus om over te stappen naar papieren tasjes!

Hoe kun je papieren tasjes recyclen?

Wij raden altijd aan, indien mogelijk, om papieren tasjes meerdere malen te gebruiken. Combineer desnoods twee papieren tasjes om de stevigheid te verhogen. Door tasjes meerdere malen te gebruiken verminder je de vraag naar nieuwe producten, wat zeer milieuvriendelijk is. Zijn je papieren tasjes toch aan vervanging toe? Gooi de oude tasjes dan bij het oud papier. Of indien je kinderen hebt kun je je kinderen laten knutselen met je oude tasjes.

Vind je dit artikel over papieren tasjes leuk? Deel het dan via de onderstaande socials. Heb je een tip voor de redactie betreffende het onderwerp? Stuur het dan in via info@livelifegreen.nl

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp