Ga naar de inhoud

Wil jij je woning verduurzamen? Lees hier waarom het belangrijk is en hoe je het kunt financieren!

Met het oog op de toekomst wordt het steeds belangrijker om duurzaam te wonen. Dit leidt niet enkel tot een lagere energierekening, maar je levert ook een positieve bijdrage aan het verbeteren van het klimaat. Als kers op de taart verhoog je ook nog eens de woningwaarde. Je kunt op allerlei manieren je woning verduurzamen, van kleine aanpassingen zoals het toepassen van LED-verlichting tot grote veranderingen zoals het installeren van zonnepanelen. Indien je kiest voor ingrijpende aanpassingen kan het kostenplaatje flink oplopen. Logischerwijs zullen vele mensen zich afvragen hoe ze dit kunnen bekostigen. Het financiëren van een duurzame verbouwing is iets wat je mee kunt nemen in je hypotheek. In dit artikel gaan wij hier dieper op in en geven wij antwoorden op enkele veelgestelde vragen rondom duurzaam wonen. 

Waarom is het belangrijk om je woning te verduurzamen? 

Volgens het laatste klimaatrapport van het IPCC is de opwarming van de aarde op dit moment wereldwijd merkbaar. Het is hoog tijd om actie te ondernemen om deze trend in te dammen of nog om te keren. Om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu kunnen we diverse acties ondernemen, waaronder het verduurzamen van onze woning. Aangezien we veel tijd doorbrengen in onze woning en hier veel energie verspillen is dit een zeer effectieve manier om je ecologische footprint te verkleinen. Echter, het verbeteren van het milieu is niet de enige reden om je woning te verduurzamen. Wij hebben enkele aanvullende redenen voor je op een rij gezet. 

  • Het verduurzamen van je woning zorgt voor een hogere mate van wooncomfort. Denk aan isolatie die tijdens de winter de warmte binnenhoudt en tijdens de zomer je woning lekker koel houdt. 
  • Het zorgt voor een gezondere leefomgeving. Zo zorgt een goede ventilatie ervoor dat vervuilende stoffen worden afgevoerd, hiermee voorkom je allergieën of hoofdpijn. 
  • Door zelfvoorzienend te zijn in je energievoorziening zorg je ervoor dat je niet afhankelijk bent van de energiemarkt. Zoals je nu kunt zien kan er gekte ontstaan op de energiemarkt waardoor de prijzen flink oplopen. Indien je zelfvoorzienend bent heb je hier geen last van. 

Welke opties heb je om je woning te verduurzamen? 

Zoals gezegd zijn er diverse manieren om je woning te verduurzamen, van kleine tot grote aanpassingen. Wij hebben enkele opties voor je op een rij gezet. 

  • Het isoleren van de spouwmuur kan je €200 en 1600 KG CO2-uitstoot per jaar besparen. Het is een goedkope een eenvoudige aanpassing en zorgt logischerwijs voor een betere isolatie van je woning. 
  • Via het dak verlies je ongeveer evenveel energie als via de muren, dus het is zaak om ook het dak te isoleren. Hierdoor kun je jaarlijks €500 en 1600 KG CO2-uitstoot besparen. In tegenstelling tot de isolatie van de spouwmuur is het isoleren van je dak een duurdere investering. 
  • Naast het isoleren van je woning is het ook belangrijk om (deels) zelfvoorzienend te zijn qua energieopwekking. Hiervoor kun je zonnepanelen of een warmtepomp installeren. Beide opties zijn vrij prijzig en besparen je tussen de €200 en €500 aan kosten en tussen de 1200 KG CO2 en 1600 KG CO2 aan uitstoot. 

Hoe kan je een duurzame verbouwing financieren? 

Wat rest is een zeer belangrijke vraag, namelijk: hoe ga je deze duurzame aanpassingen financieren? Uiteraard kun je ervoor kiezen om je eigen spaargeld te gebruiken, indien je het geld voorhanden hebt is dat een goede optie. Echter, zijn er nog een andere opties. Je kunt je bestaande hypotheek verhogen om de duurzame verbouwing te bekostigen. Bij veel hypotheekverstrekkers krijg je overigens korting op je hypotheekrente als je ervoor kiest om je woning te verduurzamen. Ga in gesprek met een hypotheekverstrekker om te kijken of het voor jou mogelijk is om je hypotheek te verhogen. 

Vaak kun je eerst de financiering regelen en hoef je later pas te beslissen waar je het geld aan uitgeeft. Zo kun je met een gerust hart een plan maken betreft hoe je het gaat aanvliegen wetende dat je de financiering al rond hebt. Het is belangrijk om in je plan rekening te houden met de vraag: kan ik mijn investering terugverdienen? Een bijdrage leveren aan een beter milieu is natuurlijk goed, maar het moet er uiteraard ook uit kunnen. Bij vele hypotheekverstrekkers zijn er adviseurs aanwezig die met je in gesprek kunnen gaan om te analyseren of je een goede investering doet. Ook kunnen ze met je meedenken betreft wat een handige investering is. 

Heb jij nog meer trips betreft het verduurzamen van een woning en hoe dit te financieren? Stuur jouw gouden tip in naar de redactie via info@livelifegreen.nl