Ga naar de inhoud

3 bewezen gezondheidsvoordelen van whisky

Whiskey is een van de oudste alcoholische dranken die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Het proces om whiskey te maken begint over het algemeen met het gisten van granen om een bierachtige substantie te produceren. Deze substantie wordt dan gedistilleerd en gerijpt in ofwel verkoolde eiken vaten of roestvrij stalen tanks, afhankelijk van het gewenste type whiskey. Er zijn vele redenen waarom je whiskey zou moeten drinken, maar wat veel mensen niet weten is dat whiskey een aantal verbazingwekkende gezondheidsvoordelen heeft! In dit artikel gaan we dieper in op 3 voordelen.  

Wat is whiskey? 

Whiskey is een soort alcoholische drank die wordt gemaakt van gegiste granen. De meest voorkomende soorten whiskey zijn Scotch, Irish, Bourbon en Canadian. Whiskey komt van over de hele wereld. Enkele van de meest populaire soorten whiskey komen uit Schotland, Ierland en de Verenigde Staten. Er zijn veel verschillende soorten whiskey, elk met hun eigen unieke smaak en eigenschappen. Sommige worden gedistilleerd en gerijpt in eikenhouten vaten, terwijl andere worden gerijpt in roestvrijstalen tanks. Maar waar het ook vandaan komt, whiskey is een heerlijke en gezonde drank waar je regelmatig van zou moeten genieten! Overigens drinkt whiskey het lekkerst als je het uit whiskey glazen drinkt. 

Welke soorten whiskey zijn er? 

Zoals gezegd zijn er vele soorten whiskey, maar we hebben enkele populaire varianten hieronder toegelicht. 

  • Straight Whiskey: Dit is een niet-gerijpte whiskey die het resultaat is van het distilleren van gefermenteerde granen of gefermenteerde graanmengsels. Hij wordt gewoonlijk gemaakt van ten minste 51% maïs, gestampt met gerstemout en rogge, en vervolgens gedistilleerd tot niet meer dan 160 proof (80% abv).
  • Exceptionally Sumptuousness: Dit is een term voor gedistilleerde dranken die uitzonderlijk mild en delicaat van smaak zijn omdat ze minstens 4 jaar in eikenhouten vaten of 10 jaar in roestvrijstalen tanks hebben gerijpt.
  • Witte Whiskey: Dit is een term voor niet-gerijpte whisky die helder van kleur is. Hij wordt gemaakt door het distilleren van gegiste granen of mengsels van gegiste granen.
  • Rye Whiskey: Rye whiskey moet gedistilleerd worden uit een beslag van minstens 51% rogge en rijpen in verkoolde eiken vaten.
  • Bourbon whiskey: Bourbon whiskey moet worden gedistilleerd uit een beslag van ten minste 51% maïs, gemout met gerstemout en rogge, en vervolgens worden gedistilleerd tot niet meer dan 160 proof (80% abv) 
  • Schotse whisky: Schotse whisky moet in Schotland worden gedistilleerd uit water, kale mout en gist. Hij moet ook minstens drie jaar rijpen in eiken vaten.
  • Ierse whisky: Ierse whisky moet worden gedistilleerd in Ierland uit een beslag van gemoute gerst en andere granen, met een maximum van 30% maïs.
  • Canadese whisky: Canadese whisky moet in Canada worden gedistilleerd uit een beslag van graankorrels waarvan ten minste 51% maïs en moet gedurende ten minste drie jaar rijpen in eiken vaten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van whisky? 

Whiskey zit boordevol antioxidanten die kunnen helpen om je lichaam te beschermen tegen ziekten. Het bevat ook ellaginezuur, waarvan bekend is dat het kankercellen bestrijdt.

Het is aangetoond dat whiskey de gezondheid van het hart verbetert door de goede cholesterol te verhogen en de slechte cholesterol te verlagen. Het kan ook helpen bloedklonters te voorkomen en de bloeddruk te verlagen.

Het drinken van whiskey kan ook helpen bij het verminderen van stress, het verhogen van de mentale helderheid, en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Hoe vaak mag je whisky drinken om gezond te blijven? 

Er is geen vaste limiet op hoeveel whisky je mag drinken om gezond te blijven. Het wordt echter aanbevolen om alcohol met mate te drinken. Dit betekent dat vrouwen niet meer dan één drankje per dag mogen drinken, terwijl mannen niet meer dan twee drankjes per dag mogen drinken. Natuurlijk kunnen deze grenzen variëren, afhankelijk van uw gewicht, leeftijd en andere gezondheidsfactoren.