3 tips om het huishouden een stukje duurzamer te maken

Zou je je huishouden duurzamer willen maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Hier zijn drie eenvoudige manieren om je op weg te helpen. Kleine veranderingen kunnen op den duur grote besparingen opleveren en je helpen je impact op het milieu te verkleinen. Bekijk deze tips en zie hoe gemakkelijk het is om aan de slag te gaan!

Waarom is het belangrijk om duurzaam te leven?

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij duurzaam leven is het verkleinen van onze koolstofvoetafdruk. Wetenschappers van het MIT hebben aangetoond dat ongeveer 30% van de jaarlijkse CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen afkomstig is van huishoudelijke activiteiten zoals verlichting, verwarming en koken. Je huishouden duurzamer maken is dus een van de gemakkelijkste manieren om je koolstofuitstoot te verminderen en klimaatverandering te helpen bestrijden.

Naast het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zijn er nog vele andere voordelen van duurzaam leven. Bijvoorbeeld:

  • Je bespaart geld op je energierekening
  • Het is gezonder voor je en voor je gezin. 
  • Er zijn tal van leuke en creatieve manieren om duurzaam te leven, het kan dus ook leuk zijn! 

Tips voor duurzamer leven: 

Genoeg redenen dus om duurzamer te leven, maar hoe breng je het in de praktijk. We hebben hieronder 3 praktische tips opgesteld hoe jij duurzamer kunt leven. 

Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Een eenvoudige manier om je huishouden duurzamer te maken is over te stappen op natuurlijke schoonmaakmiddelen. Commerciële schoonmaakmiddelen zitten vol met agressieve chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor zowel jou en het milieu. Ze zijn ook vaak duur. Een veel goedkopere en gezondere optie is om natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken die gemaakt zijn van spullen die je in huis kunt vinden. Denk aan schoonmaakazijn, groene zeep of baking soda. 

Probeer ook vaker met de hand schoon te maken in plaats van apparaten te gebruiken, deze gebruiken doorgaans veel energie en water. Doe bijvoorbeeld de afwas met de hand en maak gebruik van een afdruiprek. Door de afwas natuurlijk te laten drogen hoef je hiervoor geen theedoek te gebruiken, scheelt ook weer wat wasjes. 

Gebruik azijn als wasverzachter 

Veel wasproducten bevatten schadelijke chemicaliën of plastic verpakkingen, wat vreselijk is voor het milieu. Om je huishouden duurzamer te maken, kun je waar mogelijk witte gedistilleerde azijn gebruiken in plaats van commerciële wasverzachters. Azijn heeft vele toepassingen – niet alleen is het een volledig natuurlijke wasverzachter, maar het werkt ook geweldig om zeepresten op kleding te verwijderen!

Was kleding in koud water 

Een van de makkelijkste manieren om je huishouden duurzamer te maken is om al je kleding in koud water te wassen. Het verwarmen van water kost veel energie, dus kleding wassen in koud of warm water in plaats van heet kan op den duur veel energie besparen. Dit helpt niet alleen je impact op het milieu te verminderen, maar het bespaart je ook geld op je maandelijkse energierekening!

Nu je deze drie eenvoudige tips kent, kun je gemakkelijk aan de slag om je huishouden duurzamer te maken! Onthoud dat alle kleine beetjes helpen, en dat elke verandering die je aanbrengt een verschil maakt. Probeer een paar van deze ideeën uit en ontdek hoeveel gemakkelijker (en goedkoper) duurzaam leven kan zijn!