Last van gladde wegen? Strooizout kan de veiligheid sterk verbeteren

Het is weer die tijd van het jaar waarin de wegen glad en gevaarlijk worden. Terwijl veel mensen op winterbanden vertrouwen om veilig te blijven, kan strooizout ook een geweldige manier zijn om de grip op de weg te verbeteren. Door maar een klein beetje zout te gebruiken, kun je je auto veel veiliger maken om op ijzige wegen te rijden. Of het nu sneeuwt of ijzelt, strooizout biedt uitkomst! Het strooien van zout kan overigens ook prima op een duurzame manier. Door niet te veel zout te strooien heb je al voldoende veiligheid en treedt er ook nagenoeg geen schade aan het milieu op. Lees verder om meer te weten te komen over hoe strooizout je kan helpen deze winter veilig te blijven.

Wat is strooizout? 

Strooizout is een zoutsoort die wordt gebruikt om de weg bij ijzel en sneeuw minder te doen glijden. Het zout komt voort uit de stoffen natriumchloride of calciumchloride. Strooizout heeft meerdere benamingen, zoals wegenzout. Het strooizout zorgt ervoor dat het vriespunt van water lager komt te liggen dan normaal. Oftewel, het moet kouder zijn dan 0 graden celsius voordat het water in ijs verandert. Waar normaliter dus bij 0 graden celsius het water bevriest is dat bij de toepassing van strooizout rond de -5 graden celsius. Dit komt omdat het zout zich mengt met het water op het wegdek, samen vormen ze pekel. Dit is een mengsel van zout en water. Pekel heeft een lager vriespunt dan water. Het resultaat is dus dat er minder snel gladheid ontstaat. 

Waarom is het belangrijk om strooizout te gebruiken? 

De belangrijkste reden waarom strooizout in de winter belangrijk is, is dat het tractie geeft. Bij gladde of ijzige wegen is er iets nodig om de banden grip te geven. Zout doet dit door te werken als een schurend middel wanneer het met water wordt gemengd. Dit schurende vermogen kan helpen wanneer het wordt toegepast op wegen, waardoor ze minder glad worden en veiliger om op te rijden. Het gebruik van strooizout is erg belangrijk, want zonder grip kunnen er veel ongelukken gebeuren. Veel ongelukken gebeuren in het verkeer en gladheid is hier een belangrijke oorzaak van. Ieder middel wat ingezet kan worden om levens te redden is belangrijk. 

Wanneer kun je het beste strooizout strooien? 

Strooizout kan in verschillende weersomstandigheden worden gebruikt, maar het is het meest effectief wanneer het wordt gebruikt op beijzelde wegen. Als de temperatuur onder het vriespunt ligt en er sneeuw of ijs op de grond ligt, zal strooizout zich beter hechten aan de grond. Het is belangrijk te onthouden dat zout niet mag worden gebruikt wanneer de temperatuur boven het vriespunt ligt, omdat het schade kan toebrengen aan het milieu. Het zout kan zich zodoende niet hechten aan het oppervlakte maar waait de natuur in. Dit kan schade opleveren aan dieren en planten. 

Waar moet je op letten bij het kopen van strooizout? 

Genoeg redenen dus om strooizout te kopen. Je zit immers lekker in de auto wanneer je weet dat de wegen veilig zijn waar je op rijdt. Maar, waar moet je op letten als je strooizout gaat kopen? Je zal denken: zout is zout, maar er zijn wel degelijk dingen waar je op moet letten als je het zout koopt. We hebben hieronder wat aandachtspunten voor je op een rij gezet. 

Wanneer je op zoek bent naar strooizout, moet je rekening houden met de volgende aspecten: 

  • Het type zout: Er zijn verschillende soorten zout beschikbaar, dus zorg ervoor dat je het juiste zout koopt. Weet je het niet zeker? Laat je dan informeren door een specialist. 
  • De kwaliteit: Niet al het strooizout is van dezelfde kwaliteit. Om een optimale veiligheid te garanderen is het belangrijk dat je goede kwaliteit strooizout gebruikt. Het is beter om net wat meer te investeren en dat je zeker weet dat de veiligheid op de weg gegarandeerd is. 
  • Duurzaamheid: Kies voor strooizout met zo min mogelijk schadelijke stoffen. Zodoende is de impact op het milieu het kleinst. 

Waar is strooizout te koop

Zodra de winter begint en gladde wegen vaker optreden zie je het strooizout weer in allerlei winkels liggen. Van supermarkten tot aan bouwmarkten, het strooizout is op allerlei plekken te koop. Zoals gezegd is de kwaliteit van het strooizout van belang voor de uiteindelijke veiligheid op de weg. Ons advies is daarom om altijd strooizout bij de specialist te kopen, zodoende weet je zeker dat je hoge kwaliteit strooizout koopt. Want zeg nou zelf, goede veiligheid is wel een paar euro meer waard toch?