Hoe maak jij een schitterende tuinborder? 5 ideeën voor een prachtig resultaat!

Als tuinierder weet je hoe belangrijk een tuinborder is voor het uiterlijk van je tuin. Hiermee kun je jouw tuin vorm geven en kun je het geheel er gepolijster en professioneler laten uitzien. Door je tuin een mooi uiterlijk te geven geniet je er nog meer van. Maar, hoe kun je nou het beste een tuinborder creëren? Er zijn namelijk verschillende manieren om het te doen en ook diverse zaken waar je op moet letten. In dit artikel gaan wij dieper in op het maken van de perfecte tuinborder en gaan we in op veelgestelde vragen rondom het onderwerp. 

Wat is een tuinborder? 

Indien je geen tuinierder bent gaan we eerst wat dieper in op het onderwerp, want wat is een tuinborder eigenlijk? Een tuinborder is een buitenrand van een tuin gemaakt van natuurlijke materialen zoals steen, hout, grind, baksteen of tuinaarde. Ook kun je kiezen voor een border gemaakt van staal of kunststof. Door de rand van een stuk tuin te verhogen en binnen de rand planten te plaatsen zorg je voor een strakke uitstraling van de tuin. Het is een manier om duidelijke afscheidingen te maken tussen bijvoorbeeld de tuin en het pad of het terras. Overigens kun je met een tuinborder ook juist een speels effect in de tuin creëren door verschillende planten binnen de border te plaatsen of door verschillende hoogtes aan planten toe te passen. Hiermee geef je de tuin niet alleen een speelse uitstraling, je kan er ook diverse nuttige insecten mee aantrekken. 

Wat is de beste manier om een tuinborder aan te leggen?

Je kunt op verschillende manieren een tuinborder aanleggen. Een veelvoorkomende oplossing is het kopen van kant-en-klare elementen, zoals een kunststof of stalen borderrand. Maar, je kunt een border ook eenvoudig zelf maken met behulp van keien, hout of tuinaarde. Met de laatstgenoemde materialen geef je jouw borderrand een natuurlijke uitstraling. De binnenkant van de border verhoog je met tuinaarde zodat de planten die binnen de border staan een voedingsrijke bodem hebben om in te groeien. Heb je geen tuinaarde in huis en wil je graag tuinaarde kopen? Neem dan eens een kijkje bij Tuinshop.nl, waar ze overigens nog veel meer producten voor tuinonderhoud hebben. 

Hoe kies je de juiste planten voor je tuinborder?

De beste manier om de juiste planten voor je border te kiezen, is aandacht te besteden aan de vorm die je probeert te creëren. Als je bijvoorbeeld een elegante curve wilt creëren, probeer dan hoge planten aan de randen van je tuin te gebruiken en korte planten in het midden. Als je een subtiel glooiende border in je tuin wilt creëren, gebruik dan kleine planten met hangende ranken.

Bij het kiezen van planten voor je tuinborder, is het tevens belangrijk om na te denken over hoe groot ze zullen worden. Daarnaast moet je rekening houden met de kleur en textuur van de bladeren, of een plant doornen heeft of niet en de bloeiperiode van de planten. Het mooiste is uiteraard als de bloeiperiodes van de planten elkaar opvolgen, zodoende staat de border in elk seizoen in de bloei. Twijfel je over de juiste samenstelling van de planten? Vraag dan altijd om informatie bij een specialist, dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. 

Hoe duurzaam is een tuinborder? 

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten tuinborders die je kunt aanleggen, van een kunststof variant tot een stenen variant. Belangrijk is dat het materiaal wat je gebruikt bestand is tegen de weersomstandigheden. De border krijgt mogelijk te maken met sneeuw, vorst en regen. Wil je er graag een van staal? Zorg dan dat het roestvrij staal is, want anders gaat de rand erg snel roesten. Ook hier is het zaak om je goed laten te informeren door een specialist. Het zou natuurlijk zonde zijn als je border over een paar jaar alweer vervangen moet worden. Overigens is dat ook niet erg duurzaam. 

Tips voor het aanleggen van een border 

We hebben al veel besproken betreft de tuinborder maar toch willen we je enkele praktische tips niet onthouden. 

  • Als je de border aanlegt kies dan niet alleen voor planten die eyecatchers zijn. Kies ook voor planten die een ondersteunende functie hebben, zoals: bodembedekkers of heesters. Zorg voor voldoende variatie in bladvormen en bladstructuren, dit zorgt ervoor dat de border spannender oogt. 
  • Let op dat je niet te veel kleuren toepast. Houd het bij een stuk of 2 tot 3 kleuren. Door te veel kleuren toe te passen kan de border onrustig ogen, en dat is juist wat je niet wilt. Let er ook op dat de kleuren goed bij elkaar passen, zo past bijvoorbeeld oranje goed bij wit maar niet bij rood.