Geef je woning een duurzaam tintje met behulp van een elektrische haard

De winter komt er weer aan en we moeten ons voorbereiden op ijskoude temperaturen. Met die gedachte in het achterhoofd is het verstandig om eens na te denken om te investeren in een haard. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten haarden op de markt. De ene haard is wat duurzamer dan de andere. Als je voor duurzaam wilt gaan kun je onder andere kiezen voor een elektrische haard. Deze haarden gebruiken elektriciteit als hun voornaamste brandstofbron, in plaats van hout- of gasbrandstoffen. Bovendien zijn ze veilig en gemakkelijk in het gebruik. De haard produceert namelijk geen echte vlammen waardoor er geen risico’s zijn omtrent brand. In dit artikel gaan we dieper in op de elektrische haarden: wat is een elektrische haard en waarom is het zo duurzaam als je het afzet tegen andere haarden. 

Wat is een elektrische haard en hoe werkt het?

Een elektrische haard is een type haard dat elektriciteit gebruikt om het vuur aan te wakkeren, in plaats van gas of hout. Vaak heeft de elektrische haard een elektrisch uitstralende staaf aan de achterkant van de haard. Deze staaf warmt op en geeft warmte af, waardoor sintels ontstaan die warmte afgeven. De veiligheid van dit type kachel is een stuk hoger dan bijvoorbeeld van een open haard, dit komt omdat er geen echte vlammen zijn die je in de gaten moet houden. Omdat de kachel aangedreven wordt door elektriciteit dien je de kachel te plaatsen in de buurt van een stopcontact. Het voordeel hiervan is dat je een elektrische haard in iedere kamer van het huis kan plaatsen. Dus, heb je altijd gedroomd van een mooie haard in je slaapkamer, dan biedt de elektrische haard uitkomst! Overigens zijn er vele elektrische haarden op de markt. Voor ieder type inrichting is er een passende haard te vinden. 

De elektrische haard is overigens bedienbaar met een afstandsbediening. Je hoeft niet op te staan van je comfortabele bank om de haard in temperatuur te verhogen. Dit kun je gewoon vanaf de bank doen. 

Waarom is een elektrische haard zo duurzaam vergeleken met andere haarden?

De belangrijkste reden waarom elektrische haarden als duurzaam worden beschouwd is omdat ze geen uitstoot produceren die schadelijk is voor ons milieu. Ze verbruiken enkel elektriciteit en hebben logischerwijs daardoor geen uitstoot. Houtkachels of gaskachels produceren daarentegen wel uitstoot en zijn daardoor een stuk vervuilender. Doordat ze geen rook of as produceren is er ook geen schoorsteen nodig bij een elektrische haard. Dit scheelt weer in onderhoud en de middelen die daarvoor verbruikt moeten worden. 

Ook komt er bij een elektrische haard geen CO2 of fijnstof in de lucht, wat weer goed is voor de gezondheid voor jezelf en voor je mogelijke gezin. Wel zo’n prettig gevoel dat je op een veilige manier van de haard kunt genieten. Om de elektrische haard nóg duurzamer te maken kun je zelf op een schone wijze energie winnen. Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen of een warmtepomp om jezelf van groene energie te voorzien. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische haard? 

Genoeg redenen dus om eens na te denken om te investeren in een elektrische haard. Maar, waar begin je? Er zijn immers veel verschillende soorten op de markt. We hebben hieronder enkele factoren opgesteld waarop je moet letten bij het kopen van een elektrische haard. 

  • Het wattage: hoe hoger het wattage, hoe meer warmte de haard zal produceren 
  • Het type haard: er zijn traditionele en moderne elektrische haarden. Zorg ervoor dat je het type kiest dat het beste bij je behoeften en stijl past 
  • De installatie: elektrische haarden kunnen aan de muur worden bevestigd of vrijstaand worden geplaatst. Aan de wand gemonteerde haarden nemen minder plaats in, maar vrijstaande haarden zijn realistischer.
  • De prijs: elektrische haarden variëren in prijs, dus zorg ervoor dat je er een vindt die binnen je budget past. 

Overigens is er veel mogelijk bij het installeren van elektrische haarden, misschien wel veel meer dan dat je op dit moment denkt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een cinewall bouwen. Dit is een uitgestrekte elektrische haard die in de muur is gebouwd. Hierboven kun je een televisie in de muur bouwen, waardoor je een kleine thuisbioscoop hebt. Het klinkt niet alleen prachtig, maar het is ook nog eens erg duurzaam! Wat wil je nog meer? 

Heb jij nog meer tips betreft waarom je zou moeten kiezen voor een elektrische haard? Stuur jouw gouden tip op naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw gouden tip binnenkort op ons platform!