Stoken met houtpellets: een duurzaam alternatief voor vervuilende kachels

Ben je op zoek naar een duurzame manier om je huis deze winter te verwarmen? Overweeg dan eens houtpellets te verbranden in plaats van houtblokken. Houtpellets zijn gemaakt van samengeperst zaagsel, dus branden ze schoner en produceren ze minder as en rook dan traditioneel brandhout. Bovendien is het gebruik van houtpellets een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen! Kijkende naar de laatste ontwikkelingen omtrent het klimaat is het hard nodig, dus alle kleine duurzame veranderingen die je kunt toepassen in je levensstijl zijn welkom. In dit artikel gaan we dieper in op het verwarmen van je woning door middel van het verbranden van houtpellets. Waar begin je en wat zijn de voordelen van houtpellets ten opzichte van het verwarmen van je woning met hout. 

Wat zijn houtpellets? 

Zoals eerder benoemd worden houtpellets gemaakt van samengeperst zaagsel. Het zaagsel is een afvalproduct dat voortkomt vanuit de houtindustrie, dus door houtpellets te gebruiken draag je bij aan no-waste samenleving. Het afval wordt namelijk niet weggegooid, maar hergebruikt. Zodoende is het gebruik van houtpellets een duurzamer alternatief voor het gebruiken van nieuw hout. 

Wat maakt houtpellets milieuvriendelijker dan andere soorten verwarming? 

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van houtpellets als verwarmingsbron is dat ze een hernieuwbare bron zijn. Houtpellets worden gemaakt van samengeperst zaagsel, dus ze kunnen gemakkelijk worden vervangen door nieuw zaagsel wanneer oude pellets worden verbrand. Bij bijvoorbeeld een gaskachel maak je gebruik van fossiele brandstoffen die niet zomaar vervangen kunnen worden. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die bij verbranding schadelijke kooldioxide in de atmosfeer brengen, helpen houtpellets juist de uitstoot van broeikasgassen te verminderen!

Een ander voordeel van het gebruik van houtpellets is dat ze een efficiëntere manier zijn om je huis te verwarmen dan traditioneel brandhout. Houtpellets produceren minder as en rook dan traditioneel brandhout, en ze branden ook heter. Dit betekent dat je minder pellets hoeft te gebruiken om hetzelfde warmteniveau te bereiken, wat je op de lange termijn geld bespaart.

Welke pelletkachel kan je het beste kopen? 

Genoeg redenen dus om houtpellets te verbranden in plaats van hout of andere fossiele brandstoffen. Maar, zonder een pelletkachel kun je geen houtpellets verbranden. Het is dus eerst zaak om een pelletkachel aan te schaffen. Het aankopen van een pelletkachel is wel een koop waar je over na moet denken, en dan hebben we het met name over welke kachel het beste bij je wensen past. 

Als het gaat om het kiezen van de beste pelletkachel om te kopen, zijn er een paar factoren te overwegen. Ten eerste moet je beslissen welke maat kachel je nodig hebt. Pelletkachels zijn er in verschillende maten, van kleine eenheden die een enkele kamer kunnen verwarmen tot grote kachels die een heel huis kunnen verwarmen.

Een andere belangrijke factor om te overwegen is het type brandstof dat de kachel zal gebruiken. De meeste pelletkachels werken op houtpellets, maar er zijn ook modellen die werken op maïs of andere biobrandstoffen.

Ten slotte moet je beslissen welke functies je wilt dat de kachel heeft. Sommige pelletkachels worden geleverd met thermostaten waarmee je de temperatuur van de kamer kunt regelen, terwijl andere een ingebouwde muurventilator hebben, zodat je de warmte door je hele huis kunt verspreiden.

Zoals je leest zijn er nog best wat zaken waar je over na moet denken voordat je een pelletkachel kunt kopen. Laat je altijd informeren door een specialist betreft wat de beste optie voor jou is, zo weet je zeker dat je de juiste koop maakt. 

Waar moet je op letten bij het kopen van houtpellets? 

Nu je de pelletkachel hebt ben je er nog niet, je moet namelijk nog houtpellets kopen. Maar, waar moet je op letten bij het kopen van houtpellets? Laat je ten eerste weer altijd informeren door een specialist op het gebied, bijvoorbeeld Openhaardhout Gigant. We kunnen wel alvast een aantal zaken opnoemen waar je rekening mee dient te houden. Zo is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de houtpellets. Zorg ervoor dat het pellets zijn die gemaakt zijn van duurzaam gewonnen hout. Check bijvoorbeeld of ze gecertificeerd zijn door de Biomass Energy Certification Council (BECC) of een andere certificeringsinstantie. Dit garandeert dat ze gemaakt zijn van 100% hernieuwbare bronnen zoals bomen.

Houtpellets zijn er in verschillende stijlen en maten. Hoe langer de houtpellet, des te langer de brandcyclus zal duren. Als je het vuur de hele dag wilt laten branden, zul je grote blokken houtpellets moeten kopen en deze vervangen naarmate ze opbranden.

Heb jij meer tips betreft het duurzaam verwarmen van een woning? Stuur jouw tips in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw tip binnenkort op dit platform.