Ga naar de inhoud

Tips bij een jetlag en slapeloosheid

Tips bij een jetlag en slapeloosheid

Je neemt het voor lief wanneer je een verre reis maakt: die vervelende jetlag die soms lange tijd aanhoudt wanneer je op de plaats van bestemming bent, of juist als je weer thuiskomt. Om zo optimaal mogelijk te genieten van je reis, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zo heb je zo min mogelijk last van de jetlag.

Je lichaam heeft een bioritme

Hoewel je waarschijnlijk niet iedere dag precies dezelfde dagindeling hebt en ook niet iedere avond precies even laat naar bed gaat, functioneert jouw lichaam wel degelijk volgens een bepaald bioritme. Wordt dit bioritme verstoord, ondervind je hier last van, waarbij vermoeidheid het belangrijkste symptoom is. Maar ook honger op rare momenten, hoofdpijn of concentratieproblemen horen hierbij. Onder andere met onderstaande jetlag tips kun je de kwaaltjes verminderen. 

Kijk goed naar je slaap- en waakritme

Al voordat je op de plaats van bestemming bent, kun je de tijdzone aanhouden waarin je straks terecht komt. Zo raakt je lichaam hier alvast aan gewend. Is het tijdsverschil zo groot dat je de overstap niet in een keer kunt maken, verschuif de tijden dan langzaam.

Ook tijdens de vlucht en bij thuiskomst kun je het beste het ritme aanhouden van de nieuwe tijdzone. Wanneer je ’s middags thuiskomt en direct wil gaan slapen, zal je lichaam zich nog langer in een andere tijdzone bevinden en zul je langer last hebben van de jetlag.

Drink veel water

Zoals voor veel processen in je lichaam is water het beste medicijn. Water houdt je lichaam gehydrateerd, en laat je dat nu net nodig hebben bij een jetlag. Uitdrogingsverschijnselen verergeren de jetlagklachten. 

Kun je de slaap niet vatten?

Waar je soms op de meest vervelende momenten je ogen niet meer open kunt houden, gebeurt het natuurlijk ook dat je klaarwakker in bed ligt. Meestal is dit een kwestie van aanpassen en gaat dit geleidelijk aan vanzelf weer beter. Houd het langere tijd aan, zou je ook eens kunnen kijken naar natuurlijke slaapmiddelen. Dit kunnen bijvoorbeeld verschillende kruiden zijn die je helpen tot rust te komen en in slaap te vallen. 

Natuurlijke slaapmiddelen zijn een goed alternatief voor slaappillen. Slaappillen staan bekend om de verslavende werking, wat betekent dat je er afhankelijk van kunt worden als je ze langere tijd achter elkaar gebruikt. In natuurlijke slaapmiddelen zitten geen verslavende stoffen, en zijn dus een veilige manier om een goede nachtrust te stimuleren.