Een duurzame woning, wat houdt dat eigenlijk in? Tegenwoordig zetten we steeds meer in op duurzaamheid. Dat is belangrijk, want een duurzamere wereld gaat langer mee en is beter voor natuur en klimaat. Gelukkig kunnen we zelf ook al best veel bijdragen als het aankomt op verduurzamen. Voor veel mensen begint dit bij de alledaagse keuzes die ze maken, bijvoorbeeld door te letten op de producten die u koopt, of door kleine maatregelen te nemen zoals korter douchen of de verwarming wat lager. Maar ook het verduurzamen van een woning, is iets waar steeds meer mensen zich voor in willen zetten. Dit kan op hele kleine manieren, bijvoorbeeld door tochtstrips te plaatsen, of juist heel groot, door over te stappen op een warmtepomp. Welke maatregelen bij u passen, kunt u bepalen door de investeringen te vergelijken en uit te zoeken of subsidie mogelijk is. Gelukkig is er online veel informatie te vinden! In dit artikel beschrijven we de meest voorkomende duurzame maatregelen.
Plaats een sedumdak!
Een optie is het plaatsen van een groendak. Veel mensen hebben daken, of delen daarvan, die zij niet gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dak van een schuur, uitbouw of garage. Deze daken zijn vaak kaal en zwart, waardoor er geen biodiversiteit op te vinden is en ze ’s zomers veel hitte vasthouden. Door hier een sedumdak op te plaatsen, wordt deze kale ruimte vervangen door een stukje natuur. Dat heeft een positief effect op de omgevingstemperatuur, de luchtkwaliteit en de lokale biodiversiteit! Sedumdaken zien er mooi uit, verhogen de waarde van uw woning, trekken bijen en vlinders aan én dragen bij aan meer groen in de buurt. Dankzij verschillende subsidiemogelijkheden vanuit gemeenten, zijn ze ook nog eens erg voordelig. Dat maakt ze één van de gemakkelijkste duurzame maatregelen! Een sedumdak zelf aanleggen is goed mogelijk!
Slimme energieoplossingen
Een duurzamer huis levert vaak lagere energiekosten op, bijvoorbeeld doordat er is ingezet op duurzamere vormen van energie. Zo zijn zonnepanelen een goede optie, doordat ze groene energie opwekken waardoor u minder kwijt bent aan uw normale energierekening. Ook is de energie die ze opwekken groen en dus een stuk beter voor het milieu dan energie van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen zijn ook goed te combineren met andere oplossingen, zoals een sedumdak. Steeds populairder wordt de warmtepomp. Dit is een vervanging van de CV-ketel en wekt warmte op vanuit de buitenlucht of het grondwater. Daardoor is de pomp goedkoper dan gas en is het een erg rendabele investering.
Inzetten op isolatie
Wanneer men spreekt over het verduurzamen van een woning, dan denken we al gauw aan betere isolatie. Dit kan op hele kleine schaal, door naden en kieren af te sluiten met tochtstrips of door radiatorfolie te plaatsen. Maar u kunt ook kiezen voor het vervangen van uw huidige isolatie, bijvoorbeeld door in te zetten op spouwmuur- of glasisolatie. Dit kan aan de prijs zijn, maar verdient zichzelf wel terug door de lagere energierekening. Ook zorgt betere isolatie voor een stuk meer wooncomfort.
Meer groen is goed!
Een andere mogelijkheid tot het creeëren van een duurzamer huis, is het plaatsen van meer groen. Meer groen in de omgeving wordt geassocieerd met een betere mentale én fysieke gezondheid. Hoe meer natuur er in een buurt is, hoe vaker mensen naar buiten gaan en hoe meer zij dus genieten van buitenactiviteiten. Ook blijkt uit onderzoek dat een groenere omgeving stress verlaagt, zorgt voor betere slaap en de kans op mentale klachten vermindert. U kunt hier aan bijdragen door bijvoorbeeld de tegels in uw tuin te vervangen door gras, struiken of plantjes. Zo is er op kleine schaal al heel veel mogelijk!