Ga naar de inhoud

Wat kun je gebruiken als natuurlijk wasmiddel?

Wat kun je gebruiken als natuurlijk wasmiddel?

Het gebruik van natuurlijke wasmiddelen is een groeiende trend, aangezien mensen zich steeds meer bewust worden van de milieu-impact van conventionele schoonmaakproducten. Natuurlijke wasmiddelen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook vriendelijker voor de huid en gezonder voor het hele huishouden daarnaast is het ook nog eens goed voor je wasmachine. In deze blog bespreken we enkele van de beste natuurlijke alternatieven voor commerciële wasmiddelen en hoe je ze kunt gebruiken.

De voordelen van natuurlijke wasmiddelen

Voordat we ingaan op specifieke natuurlijke wasmiddelen, is het belangrijk om te begrijpen waarom je zou moeten overwegen om over te stappen. Natuurlijke wasmiddelen bieden verschillende voordelen:

 • Milieuvriendelijk: Ze bevatten geen schadelijke chemicaliën die in het water terechtkomen en het milieu vervuilen.
 • Gezondheidsvoordelen: Ze zijn minder irriterend voor de huid, vooral voor mensen met allergieën of gevoelige huid.
 • Kosteneffectief: Veel natuurlijke wasmiddelen kunnen thuis worden gemaakt met goedkope ingrediënten.
 • Duurzaamheid: Door natuurlijke ingrediënten te gebruiken, verminder je de afhankelijkheid van synthetische stoffen en ondersteun je duurzamere productiepraktijken.

Azijn

Azijn is een veelzijdig huishoud product dat uitstekend werkt als natuurlijk wasmiddel. Het is bijzonder effectief in het verwijderen van geurtjes en het verzachten van stoffen.

Hoe te gebruiken:

 • Voeg een half kopje witte azijn toe aan de spoelcyclus van je wasmachine. Dit helpt bij het verwijderen van geuren en werkt als een natuurlijke wasverzachter.
 • Voor hardnekkige vlekken kun je azijn direct op de vlek aanbrengen en het kledingstuk laten inwerken voordat je het wast.

Baking Soda (Zuiveringszout)

Baking soda is een ander krachtig natuurlijk wasmiddel dat bekendstaat om zijn reinigende en geur verwijderende eigenschappen.

Hoe te gebruiken:

 • Voeg een half kopje baking soda toe aan je normale was cyclus om geuren te neutraliseren en de was te verfrissen.
 • Voor extra vuile was, combineer baking soda met azijn in de wasmachine. Dit mengsel helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken en zorgt voor een grondige reiniging.

Castillezeep

Castillezeep is een plantaardige zeep die zacht maar effectief is. Het is een uitstekende keuze voor een natuurlijk wasmiddel omdat het veilig is voor zowel de wasmachine als de huid.

Hoe te gebruiken:

 • Gebruik ongeveer een kwart kopje vloeibare castillezeep per was lading. Dit zorgt voor een zachte, maar effectieve reiniging van je kleding.
 • Voor extra reinigingskracht kun je castillezeep combineren met baking soda of azijn.

Essentiële oliën

Essentiële oliën kunnen worden toegevoegd aan natuurlijke wasmiddelen om een aangename geur en extra reinigende kracht te bieden. Enkele populaire keuzes zijn lavendel, tea tree, en citroenolie.

Hoe te gebruiken:

 • Voeg 10-20 druppels essentiële olie toe aan je zelfgemaakte wasmiddel of direct aan de wasmachine. Dit helpt bij het verfrissen van je kleding en biedt extra antibacteriële voordelen.

Citroensap

Citroensap is een natuurlijk bleekmiddel en vlek verwijderaar. Het is bijzonder effectief bij het opfrissen van witte kleding en het verwijderen van vlekken.

Hoe te gebruiken:

 • Voeg een half kopje citroensap toe aan de was cyclus om witte kleding op te frissen en vlekken te verwijderen.
 • Voor hardnekkige vlekken kun je citroensap direct op de vlek aanbrengen en het kledingstuk in de zon laten drogen voordat je het wast.

Zelfgemaakt wasmiddel

Een andere optie is om je eigen natuurlijke wasmiddel te maken met eenvoudige ingrediënten zoals zeep, borax en was kristallen.

Hoe te maken:

 • Rasp een stuk natuurlijke zeep, zoals castillezeep of olijfoliezeep.
 • Meng een kopje geraspte zeep met een kopje borax en een kopje was kristallen.
 • Bewaar dit mengsel in een luchtdichte container en gebruik een tot twee eetlepels per was lading.

Natuurlijke vlekken verwijderaars

Naast natuurlijke wasmiddelen zijn er ook verschillende natuurlijke vlekken verwijderaars die je kunt gebruiken om hardnekkige vlekken aan te pakken.

 • Citroensap en baking soda: Maak een pasta van citroensap en baking soda en breng deze aan op vlekken. Laat het mengsel een paar minuten intrekken voordat je het afspoelt.
 • Witte azijn en water: Meng gelijke delen witte azijn en water en spray het op de vlek. Laat het een paar minuten intrekken en was het kledingstuk dan zoals gewoonlijk.
 • Waterstofperoxide: Voor witte kleding kun je waterstofperoxide gebruiken om vlekken te verwijderen. Breng het rechtstreeks aan op de vlek en laat het een paar minuten intrekken voordat je het wast