Ga naar de inhoud

Wat voor smaaknuances kun je in rode wijn aantreffen? 

De ene rode wijn is de andere niet. Je kunt ontzettend veel verschillende smaaknuances in rode wijnen aantreffen. Zo is de ene wijn juist vriendelijk, zacht en licht van karakter, en de ander wat steviger, zwaarder en intenser van smaak. Ook de kleur, textuur en geuren van rode wijn kunnen flink variëren.
Wil je graag wat meer leren over rode wijn en de verschillende smaakprofielen? Lees dan verder! We leggen de basis graag voor je uit. 

Het smaakprofiel bepalen

Ga je via een online wijnspeciaalzaak rode wijn kopen, dan kun je eenvoudig een smaakprofiel selecteren om een wijnsoort te vinden die jou het lekkerst lijkt. Maar wat wordt er precies bedoeld met wijntermen zoals ‘soepel, stevig, rijk, zacht of rond?’ Hieronder zie je een korte uitleg! 

Rond 

Connaisseurs hebben het vaak over rode wijnen die rond zijn van smaak. Dit betekent dat de verschillende eigenschappen van de wijn mooi in balans zijn en daardoor zacht en aangenaam in de mond liggen. Een ronde wijn is het tegenovergestelde van een te zure, bittere, zoete of wrange wijn en geeft een romig en prettig mondgevoel. 

Voorbeelden van wijnen die over het algemeen rond en harmonieus zijn van smaak, is bijvoorbeeld een soepele rode wijn zoals Pinot Noir, Merlot of een Rhône wijn zoals Côtes du Rhône gemaakt van Grenache en Syrah druiven. 

Stevig

Een stevige wijn is een wijn die erg vol en geconcentreerd is van smaak en veel body heeft. Deze wijnen zijn dieprood of donkerrood van kleur, en bevatten in verhouding weinig zuren en veel tannines. Vaak hebben ze een rijpingsproces ondergaan van een aantal maanden of zelfs jaren. Als je zo’n stevige wijn proeft, blijft de smaak lang aanwezig in je mond. Dit noem je een lange finale of afdronk. De wijnliefhebber is vaak dol op stevige wijnen, omdat je veel verschillende complexe nuances kunt vinden in de smaak en aroma’s van deze soorten.  Dit maakt een stevige wijn vaak ook een wijn die rijk is van smaakpalet: je kunt er smaken van rijp donker fruit en geuren van pepers, hout, tabak of koffie en chocolade in herkennen. 

Bekende stevige wijnen zijn bijvoorbeeld Barolo, Bordeaux en Cabernet Sauvignon. 

Zacht 

Een zachte rode wijn is vaak veel lichter qua body dan de stevige rode wijnen. De wijnen met een zacht karakter zijn ideaal voor de nog onervaren wijndrinker om kennis te maken met rode wijn. Ze zijn wat lichter rood van kleur en bevatten weinig tot geen tannines, waardoor ze minder uitgesproken zijn van smaak en je ze makkelijk kunt drinken. Ook hebben deze wijnsoorten van een wat lager alcoholpercentage. Vaak herken je voornamelijk aroma’s van rood sappig fruit, en subtiele kruidige nuances. 

Beaujolais wijnen hebben zo’n zacht karakter, maar ook bijvoorbeeld een jonge Syrah of Pinot Noir. 


Welk smaakprofiel heeft jouw voorkeur? Zacht, soepel, of stevig?