3 tips waarmee je jouw kinderen duurzaam kan laten knutselen

Kinderen hebben allerlei manieren om zichzelf te vermaken. Lekker buitenspelen met vriendjes of vriendinnetjes in de speeltuin of gewoon lekker binnen blijven en spelen met speelgoed. Ook knutselen behoort tot één van de favoriete activiteiten van kinderen. Kliederen met verf, potloden, stiften en klei: ja daar maak je de kleintjes wel blij mee. De ouders zijn vaak wat minder blij, want wat volgt is een enorme bende en de kleren moeten weer gewassen worden. 

Dat knutselen leuk is dat valt niet te ontkennen, maar het is doorgaans niet de meest duurzame kinderactiviteit. Vaak wordt er verf gebruikt vol met chemische stoffen, papier wordt aan de lopende band verslonden en ook plastic stiften zijn niet om aan te slepen. Wij zien hier graag verandering in en daarom gaan we in dit artikel dieper in op het fenomeen: duurzaam knutselen. Hoe zorg jij ervoor dat niet alleen je kinderen plezier hebben van het knutselen, maar ook het klimaat. Wij hebben 3 tips op een rij gezet die je een duwtje in de goede richting geven. 

Ruil plastic in voor hout

Als je voor de winkelschappen staat om knutselspullen te kopen voor je kinderen zie je wel erg veel plastic. De verpakkingen van knutselpakketten zitten er vol mee, rijen met plastic stiften en ook aan strijkkralen is er geen gebrek. Zoals je wellicht weet heeft het milieu juist behoefte aan minder plastic. De oceanen liggen er vol mee, dus zaak om minder plastic te gebruiken. Maar, wat kunnen je kinderen dan gebruiken om te knutselen? Denk ook eens aan knutselen met hout! Knutselwerken gemaakt van duurzaam hout gaan veel langer mee dan plastic knutselwerken. Daarnaast worden de knutselactiviteiten meer verantwoord als er duurzaam hout gebruikt wordt in plaats van plastic. 


Het kan zijn dat dit onbekend terrein voor je is, het is immers nog de standaard om te knutselen met niet-duurzame materialen. Wij raden je sterk aan om eens een kijkje te nemen in het aanbod van houten knutselmaterialen. Je vindt er namelijk erg leuke creaties waar je jouw kinderen zeker blij mee maakt. Neem bijvoorbeeld de peg dolls. Dit zijn kegelpoppetjes van hout die je naar eigen inzicht kunt aankleden. Rond december kunnen je kinderen bijvoorbeeld Sinterklaas en Piet peg dolls maken. Als het Pasen is, kunnen ze de Paashaas nabootsen op een peg doll. De opties die je kinderen hebben met dit houten knutselspul zijn oneindig.

Maak gebruik van de natuur

Kinderen houden ervan om lekker buiten te zijn. Door lekker te rennen, gillen en spelen kunnen ze hun energie kwijt. Als ze toch al fan zijn van lekker buiten zijn, waarom neem je ze niet mee het bos in? In het bos kun je allerlei materialen vinden die de kinderen kunnen gebruiken om te knutselen. Denk bijvoorbeeld aan dennenappels, eikels, grote en kleine takken, bladeren, mos en zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt gebruiken om een knutselwerk te maken. 

Het gebruiken van natuurlijke materialen tijdens het klussen heeft meerdere voordelen. Allereerst is het gratis. Maar, het is ook nog eens goed voor de gezondheid van je kinderen. Je laat de kinderen lekker in het bos spelen, waardoor ze de nodige beweging en frisse lucht krijgen. Ook stimuleer je de creatieve geest van je kinderen. In de winkel krijgen ze namelijk een kant-en-klaar knutselpakket, hierin staat vaak wat de kinderen moeten doen. Door natuurlijke materialen te gebruiken moeten ze helemaal zelf uitvogelen wat ze gaan maken en hoe ze dit moeten doen. Hierdoor worden ze gestimuleerd om hun eigen creativiteit te gebruiken. 

Gebruik je zero waste-mentaliteit

Naast de natuurlijke materialen uit het bos zijn er nog meer gratis knutselspullen die je voorhanden hebt. Je hoeft enkel je zero waste-mentaliteit te gebruiken en je hebt binnen de korste keren en goed gevuld arsenaal aan knutselspullen voor je kinderen. Wat te denken van al die lege potjes, flesjes en blikjes die je mogelijk thuis hebt staan. Of oude tijdschriften, lege dozen, kurken, oude kleren, tijdschriften, knijpers, touwtjes, sliertjes, linten of deksels. In je huis liggen er waarschijnlijk veel oude dingen waarvan je prima knutselspullen kunt maken. Het klimaat blij, want je hoeft immers geen nieuwe producten te kopen. Jij blij, want je hoeft geen geld te besteden aan knutselspullen. En het belangrijkste: je kinderen blij! Ze hebben genoeg keuze om prachtige knutselwerken te maken. Ook hier geldt weer: ze worden gestimuleerd om hun creatieve geest te gebruiken. 

Mis jij nog manieren waarop kinderen duurzaam kunnen knutselen? Stuur jouw gouden tip in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw gouden knutseltip straks in dit artikel!