3 duurzame redenen waarom jij voor kunstgras moet kiezen

Kunstgras

Kunstgras, je ziet het steeds vaker terugkomen in tuinen, op balkons, sportvelden of terrassen. Vele professionele voetbalclubs, zoals Heracles Almelo, spelen op kunstmatig gras. De toenemende populariteit van kunstgras is niet zonder reden, zo kun je het tegenwoordig bijna niet meer onderscheiden ten opzichte van echt gras. Maar, dat is niet het enige voordeel van dit type gras. Er zijn diverse redenen waarom jij zou moeten kiezen voor kunstgras. In dit artikel gaan wij dieper in op 3 duurzame argumenten voor het kiezen van kunstmatig gras. Ook gaan we in op enkele andere voordelen die kunstgras biedt ten opzichte van echt gras. 

Kunstgras is waterbesparend

Echt gras heeft water nodig om gezond te zijn. Voornamelijk tijdens warme en droge dagen moet je echt gras veelvuldig voorzien van water, anders zal het verdorren. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de zomers erg warm en droog kunnen zijn. Volgens recente berichten vanuit klimaatexperts zal extreem weer, waaronder extreme warmte en droogte, alleen maar erger worden. Hierdoor zullen we ook vaker te maken krijgen met een watertekort. Door kunstgras toe te passen in je tuin bespaar je water. Kunstmatig gras heeft namelijk geen water nodig om het in een goede staat te houden. Af en toe zal je wat water nodig hebben om het gras schoon te maken, maar dit is slechts een kleine fractie van het water dat gebruikt wordt voor het besproeien van echt gras. 

Minder middelen en energie nodig voor onderhoud

Om een echte grasmat in goede staat te houden zal je het moeten maaien, verticuteren, bemesten en besproeien. Ook zal je regelmatig onkruid moeten wieden. Hiervoor zijn middelen nodig. Het maaien en verticuteren gebeurd doorgaans met elektrische machines, hiervoor heb je energie nodig. Daarnaast heb je mest en water nodig voor de bemesting en besproeiing. Voor het onderhouden van je kunstmatige grasmat heb je veel minder middelen nodig. Om kunstgras in een goede staat te houden kun je de onderstaande tips gebruiken.

  1. Borstel het gras af en toe met een harde kunstgrasbezem. Hierdoor blijft het mooi rechtop staan en verwijder je blaadjes, takjes en zaadjes. 
  2. Zijn er vlekken in het gras gekomen, bijvoorbeeld door frisdrank. Verwijder dit met een beetje water of een sopje. 
  3. Om de wortels van onkruid te belemmeren kun je een stabilisatiedoek onder het kunstgras aanbrengen. Mocht er onverhoopt toch onkruid tussen het gras komen, dan kun je dit eenvoudig met de hand verwijderen. 

Kunstgras is bestand tegen alle weersomstandigheden 

Na een fikse regenbui is je normale grasmat slecht begaanbaar door de waterplassen die zich hebben gevormd. Bij kunstgras daarentegen kun je de grasmat direct na een plensbui betreden. Voor de ouders onder ons, geen kliederboel meer als je kinderen in het natte gras gaan spelen. Dit scheelt ook weer flink wat wasbeurten! Kunstgras is goed bestand tegen alle weersomstandigheden, geen dorre plekken door het warme en droge zomerweer en ook het koude winterweer zal geen schade toebrengen aan het gras. Het kunstmatige gras kan tot wel 20 graden vorst aan. Bij vochtige kou kan er wel een laagje ijs ontstaan rondom de vezels, maar dit is geen probleem. De vezels zijn sterk genoeg om dit te kunnen weerstaan. Zodra het ijs verdwenen is kunt u weer genieten van een groene grasmat, iets wat bij echt gras doorgaans niet het geval is. 

Er is meer

Wil jij kunstgras kopen? Naast de duurzame argumenten zijn er ook andere beweegredenen waarom je voor kunstgras moet kiezen. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet. 

  • Indien je kinderen hebt is kunstgras extra interessant. Naast het feit dat je minder kleren hoeft te wassen is het gras ook nog eens zeer geschikt voor speeltoestellen. 
  • Voor ieder budget is er passend kunstgras te vinden. Bij aanbieders van kunstgras vind je doorgaans diverse soorten kunstmatig gras waaruit je kunt kiezen, deze variëren in prijs van laag naar hoog. Vergis je niet, ook het goedkopere gras is meestal van goede kwaliteit. 
  • Heb jij last van hooikoorts? Dan heb jij extra reden om voor kunstgras te kiezen. De graspollen die afkomstig zijn van echt gras zorgen bij veel mensen voor hooikoortsklachten. Bij kunstgras zal je geen last hebben van graspollen. 
  • Tot slot is het leggen van kunstmatig gras eenvoudig. Voor meer informatie hierover kun je een specialist raadplegen. Daarnaast kun je ook online zoeken naar meer informatie, er zijn vele stappenplannen te vinden waarmee je prima uit de voeten kan. 

Mis jij een reden waarom iemand voor kunstgras zou moeten kiezen? Stuur jouw gouden tip in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw tip binnenkort in dit artikel.