Wil je jouw bedrijf vergroenen? Maak dan gebruik van deze 3 duurzame oplossingen

Denk jij eraan om jouw bedrijf te verduurzamen? Dit kan je op allerlei manieren toepassen, zowel in kleine als grote stappen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je lampen door LED-verlichting of het aankopen van een elektrische bestelbus. Om je een duwtje in de goede richting te geven hebben wij een aantal duurzame oplossingen voor je op een rij gezet. Zo heb jij een beter bewustzijn betreft de knoppen waaraan je kunt draaien om jouw bedrijf te vergroenen. Mocht duurzaamheid overigens nog niet op je agenda staan, dan wordt het hoog tijd om hier aandacht aan te besteden. Volgens het laatste IPCC-klimaatrapport kan het milieu elk steuntje in de rug gebruiken!

Voorzie jouw bedrijf van duurzame energie

Is jouw bedrijf nog volledig afhankelijk van een energieleverancier en zit je aangesloten bij een leverancier die voornamelijk grijze energie levert? Dan is het zaak om hier verandering in te brengen. Tegenwoordig zijn er vele manieren waarop jij je bedrijf gedeeltelijk of volledig onafhankelijk kunt maken van energieleveranciers. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler laten installeren. Indien je geheel onafhankelijk wil zijn van energieleveranciers is het zaak om te berekenen wat voor installatie je nodig hebt, schakel hiervoor altijd een expert in. Kun je als bedrijf de kosten niet ophoesten voor een installatie waarmee je je eigen energie kunt opwekken? Dan kun je altijd nog kritisch zijn op de energieleverancier die je hebt. Je kunt via verschillende organisaties, zoals Greenpeace, de Consumentenbond of Natuur & Milieu controleren wat de meest duurzame energieleveranciers zijn. Scoort jouw leverancier slecht? Schakel dan over naar een meer duurzame optie. 

Stimuleer duurzaam reizen

Als iedere werknemer nog individueel met de auto naar het werk gaat, dan is er nog veel werk te verrichten op het gebied van duurzaam reizen. Is dit het geval binnen jouw bedrijf? Probeer dan je werknemers te stimuleren om te kiezen voor een meer duurzame optie om naar het werk te komen. Werknemers die dichtbij het werk wonen zouden ook met de fiets kunnen komen, zo werken ze niet alleen aan een beter milieu, maar ook aan een betere gezondheid. Om hen te stimuleren kun je een fietsplan aanbieden, zodat ze een kwalitatieve fiets kunnen aanschaffen. Wonen werknemers wat verder weg? Geen probleem, ook dan zijn er voldoende duurzame opties om op het werk te komen. Zo zou je hen een OV-abonnement kunnen aanbieden, waardoor ze met de bus of trein naar het werk kunnen. Of je kunt werknemers stimuleren om te carpoolen. Om carpoolen te stimuleren kun je de werknemers een kleine beloning toebedelen indien zij samen in de auto naar het werk toe komen.

Focus je op duurzame inzetbaarheid

Duurzaam ondernemen houdt ook in dat je verantwoordelijk omgaat met je personeel, duurzame inzetbaarheid is daar een onderdeel van. Bij duurzame inzetbaarheid wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers door de verschillende fasen van hun leven. Is een medewerker bijvoorbeeld vader geworden, dan kun je met hem om tafel gaan om mogelijke papadagen te bespreken. Zodoende kan je werknemer meer tijd besteden met zijn kind en zal hij gelukkiger zijn op het werk. Duurzame inzetbaarheid is ook in de toekomst kijken, hoe zorg je ervoor dat je personeel fit en gelukkig blijft. Zie jij dat een werknemer op een slechte stoel zit of een slechte fysieke werkhouding heeft? Geef hem een goede stoel of leer hoe diegene een goede fysieke werkhouding kan aanhouden, zodoende zal diegene later geen rugklachten krijgen.