Ga naar de inhoud

Woning of tuin verduurzamen? Kies voor een regenton

Zonnepanelen, waterbesparende systemen, warmtepompen, dubbel glas of goede isolatie. Tegenwoordig heb je veel verschillende mogelijkheden om je woning of tuin te verduurzamen. Voor sommige opties, zoals zonnepanelen en warmtepompen, moet je een flinke investering doen. Niet iedereen heeft het budget om zo’n grote uitgave te doen. Heb jij wat minder financiële ruimte voorhanden, maar wil je wel graag je huis of tuin verduurzamen? Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven die ook zorgen voor een vergroening van jouw woning of tuin. Denk bijvoorbeeld aan een regenton! In dit artikel gaan we dieper in het duurzaamheidsgehalte van de regenton: wat maakt de ton eigenlijk ‘groen’. Ook gaan we in op veelgestelde vragen rondom regentonnen

Wat maakt een regenton duurzaam? 

De afgelopen tijden hebben we behoorlijk droge jaren gehad. 2020 stond zelfs op de 8e plaats van meest droge jaren, gemeten sinds 1906. Dit had als gevolg dat er een tekort aan water was om gewassen en tuinen mee te besproeien. Het waterpeil van rivieren, kanalen, sloten en beekjes stond flink lager. De natuur had flink te kampen met watertekorten, met flinke schade aan flora en fauna als resultaat. Experts gaven aan dat het nog wel jaren zou duren voordat die schade is hersteld. Overigens is het de vraag of de natuur helemaal zal herstellen, aangezien het slecht gaat met het klimaat en extreem weer steeds gebruikelijker zal worden. 

Daarom is het zaak dat we op verantwoorde wijze omgaan met water, zowel water uit de kraan als regenwater. Dit houdt in: minder vaak douchen, de juiste knoppen op het toilet gebruiken, waterbesparende apparaten gebruiken maar ook regenwater opvangen. Door dit laatste te doen bespaar je al snel honderden liters water per jaar. Tevens heb je in tijden van droogte wat water achter de hand om bijvoorbeeld de tuin mee te besproeien. Regenwater is zelfs beter voor je planten en het gazon, want er zit minder zout en mineralen in. Ook voor het streeploos wassen van je ruiten of de auto leent het regenwater zich ideaal, dit komt omdat er geen kalk in zit. 

Los van de vele toepassingen waarvoor je regenwater kunt gebruiken is het ook op een andere manier duurzaam. Door regenwater op te vangen in een ton ontlast je namelijk ook je tuin. Bij een grote regenbui valt niet al het water in je tuin, maar er wordt ook wat opgeslagen in de ton. Zodoende verdrinken je planten en het gazon niet in het vele water wat naar beneden plenst. 

Hoe werkt een regenton? 

Het aansluiten van een regenton, kan zonder de juiste informatie te hebben, lastig zijn. Je kunt de tonnen namelijk op verschillende manieren aansluiten. Zo kun je ze direct aan de regenpijp koppelen, maar je kunt ook gebruik maken van een vulautomaat. Dit laatste is een systeem waarbij je kunt instellen dat de ton gevuld wordt wanneer je dit wilt en wanneer de ton vol zit het regenwater weer via de regenpijp naar beneden gaat. Overigens zijn er ook weer diverse vulautomaten waaruit je kunt kiezen. Laat je altijd adviseren door een specialist wat voor jou de beste keuze is en hoe je een regenpijp het beste kunt aansluiten. Zodoende weet je zeker dat je goed zit. 

Welke regentonnen zijn er? 

Je hebt diverse keuzes wat betreft regentonnen, zo heb je een kunstof maar ook een houten regenton. De houten variant is een échte eyecatcher in iedere tuin. Het geeft je tuin karakter en geeft ook de nodige sfeer. Om de ton in een goede en mooie staat te behouden dien je het wel goed te onderhouden, zo voorkom je verkleuring en verrotting. Je kunt de regentonnen in diverse soorten hout kopen. Hoe kwalitatiever het hout, des te langer de levensduur van de ton. Overigens is het ook van belang hoe goed je de ton onderhoud. Ook hier geldt: hoe beter de ton wordt onderhouden, des te langer het meegaat. Kunststof regentonnen hebben doorgaans een levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar. Hoe lang de ton uiteindelijk meegaat is afhankelijk van de kwaliteit kunststof waarvan de ton gemaakt is. 

Maar, wat is eigenlijk de meest duurzame keuze? Wij hebben wat voordelen van houten regentonnen tegenover kunststoffen tonnen op een rijtje gezet. 

  • In tegenstelling tot kunststof regentonnen zijn houten regentonnen biologisch afbreekbaar. 
  • Houten regentonnen hebben minder last van UV-straling. Kunststoffen tonnen worden in het zonlicht bros en vaal van kleur. Houten tonnen ondervinden hier minder hinder van. 
  • Voor het maken van kunststof zijn fossiele grondstoffen als ruwe olie en aardgas nodig. Ook komt er bij de vervaardiging van kunststof meer Co2 vrij dan bij de productie van houten regentonnen.