Buitenspelen vanzelfsprekender maken

Kinderen voelen zich sterk, gezond en vrolijk na het buitenspelen. Ze vinden het heerlijk om te rennen, te klimmen en klauteren en te fietsen. Zelfverzonnen spelletjes zijn ook altijd erg geliefd onder kinderen. Tegenwoordig spelen kinderen echter een stuk minder buiten dan vroeger. Hoe kan je ervoor zorgen dat buitenspelen weer vanzelfsprekend wordt? En hoeveel uur per dag moet je kind eigenlijk buitenspelen?

Buiten spelen vanzelfsprekend maken

Ga met je kind naar buiten. Als het goed weer is, maar ook als het regent of het weer een keertje niet meewerkt. Lekker uitwaaien op het strand, hutten bouwen in de tuin of gewoon een rondje wandelen en onderweg een spelletje doen als ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Wat oudere kinderen kunnen lekker met hun vriendjes buiten spelen. Laat je zoontje of dochtertje bijvoorbeeld eens ouderwets een vriendje ophalen. In het weekend kan je een dag vrijlaten waarop jullie de natuur in gaan als gezin. Leuk voor de kinderen, maar ook voor jezelf!

3 uur per dag

Het is goed voor kinderen om ten minste 3 uur per dag buiten te spelen. Als ouder heb je er niet altijd voldoende gelegenheid voor om zelf mee naar buiten te gaan. Het is dan ook prettig als de schoolomgeving is ingericht op buitenspelen. Zo kan de aanleg van een groen speelplein ervoor zorgen dat je kind heerlijk buiten kan spelen. Groene schoolpleinen zijn uitdagend en hebben voor ieder kind wat te bieden. Zo kan de avonturier in bomen klimmen en klauteren, terwijl het kind dat liever in alle rust alleen speelt hier ook een mooi plekje voor kan vinden. 

Uitdagingen voor buitenspelen

Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat er tegenwoordig minder buiten wordt gespeeld dan vroeger. Vroeger was er veel meer speelruimte, omdat er minder gebouwen waren. Groenaanleg en beheer vanuit de gemeente speelt dan ook een belangrijke rol. Vaak is het mogelijk om bij de gemeente een aanvraag te doen voor bijvoorbeeld een speelpleintje of meer groen in de omgeving. Ook was er vroeger minder verkeer op straat, waardoor het een stuk veiliger was om buiten te spelen. De sociale controle was groter en er was meer buurtcontact. Er waren geen games om te spelen en geen afleiding van internet en televisie. 

Voordelen buitenspelen

Buitenspelen heeft tal van grote voordelen voor je kind. Zo gaat de motorische ontwikkeling met sprongen vooruit, is het goed voor de sociale ontwikkeling, krijgt je kind meer beweging en verbeteren de leerprestaties. Je kind krijgt veel zelfvertrouwen wanneer hij of zij zelf op avontuur kan gaan, samen met leeftijdsgenootjes. Het is dus belangrijk om je kind te motiveren om lekker de hort op te gaan.