De beste combinaties van wijn bij vleesgerechten

Je kent het misschien wel, je hebt de wijnkaart nog maar net in handen en de ober kijkt je verwachtingsvol aan. ‘Heeft u al een keuze kunnen maken?’ Je hebt enthousiast een mooie hertenbiefstuk, entrecote of ribeye besteld, en bestelt er onder tijdsdruk maar een glas huiswijn bij. Of een soepele Merlot. Prima keuze, maar misschien toch zonde. Als je namelijk de wijnsoort goed afstemt op je gerecht met vlees in de hoofdrol, kun je nog veel meer genieten van beide. De smaken komen dan namelijk volop tot hun recht. We helpen je graag door je bij verschillende vleesgerechten een mooie wijnmatch te geven. Zodat je de volgende keer als je in een restaurant bent, een uitstekende wijnkeuze kunt maken! 

Wijn bij wild vlees

Een vrij stevige en rijpe rode wijn is een uitstekende match bij een mals stukje wild zoals hertenbiefstuk of hazenpeper. Wijnen zoals bijvoorbeeld een rode Rioja of een elegante bourgogne wijn kunnen verfijnde gerechten met haas of hertenvlees goed begeleiden. Bourgogne is ook een goede match met konijn, patrijs of parelhoen. Ree gaat dan weer beter samen met een gerijpte Pinot Noir of Shiraz. Ga je een gerecht met zwijn bestellen? Zwijnenvlees is wat steviger en vraagt om een volle rode wijn zoals bijvoorbeeld een klassieke Italiaanse Amarone. 

Rundvlees

Rundvleessoorten zoals bijvoorbeeld entrecote, kogelbiefstuk of ossenhaas zijn mals en hebben een vrij stevige structuur. Vanwege de eiwitten in het vlees mag hier zeker een wijn bij gedronken worden met stevige tannines. Een echte aanrader bij ossenhaas is bijvoorbeeld een heerlijke rijpe franse wijn bordeaux. Deze wijn heeft genoeg body en vult een stevige steak goed aan. Runderrollade is dan weer erg goed te combineren met Chianti, een wat meer kruidige rode wijn. 

Gevogelte 

Wit vlees van gevogelte zoals kalkoen of kip is vrij licht en mager, en wat neutraler en milder van smaak. Daarom gaat bijvoorbeeld gebraden kalkoen of gegrilde kip erg goed samen met een volle witte wijnsoort zoals Viognier. Bij eend kun je dan weer een rijke rode wijn met genoeg body uitkiezen zoals een glas Saint-Emilion Grand Cru. Deze wijn is weelderig en complex maar tegelijkertijd ook soepel, en gaat verrassend goed hand in hand met de uitgesproken smaken van wilde eendenborst. 

Varkensvlees

Je kunt gebraden varkensvlees heel goed combineren met droge witte wijnsoorten. Een schnitzel van varkensvlees bijvoorbeeld, combineert goed met een witte wijn zoals Riesling of een volle op hout gerijpte Chardonnay. Bestel je slavink of varkensrollade? Dan kun je gaan voor een kruidige, soepele rode wijn zoals Beaujolais. Karbonade vraagt weer om een krachtige rode wijn die wat complexer is zoals bijvoorbeeld Rosso Toscane. Deze Toscaanse wijn is weelderig en heeft genoeg body om varkensgebraad uitstekend aan te kunnen vullen. Wil je liever een wat mildere wijn, dan kun je ook goed een volle Rosé drinken bij varkenskarbonade.