Nieuwbouw met netkrapte: batterijcontainer als oplossing bij krapte op het net 

Het overvolle net, bij elk nieuwbouwproject brengt het weer problemen met zich mee. De juiste bouwaansluiting laat weer maanden op zich wachten of er wordt wél een bouwaansluiting geleverd maar niet zwaar genoeg. Daarbij heeft u als bouwbedrijf ook nog rekening te houden met alle duurzaamheidseisen op uw project. Voor deze uitdagingen biedt RECO dé oplossing: de batterijcontainer.   

Batterijcontainer als duurzame stroomvoorziening op een off-grid bouwplaats 

Bouwaansluiting nog niet gereed maar toch starten met bouwen? Wanneer u niet beschikt over een aansluiting tot het net, spreken we van-off grid. In deze situatie bent u afhankelijk van een tijdelijke stroomvoorziening. Hoewel het mogelijk is om een vervuilende aggregaat te gebruiken als continue stroomvoorziening, kan het gebruik van een batterijcontainer als tijdelijke energieopslag de uitstoot en geluidsoverlast aanzienlijk verminderen. Dit kan bijdragen aan een snellere verkrijging van bouwvergunningen en vermindert bovendien de frequentie van het tanken. 

Te weinig netcapaciteit beschikbaar? Vang piekbelasting op met batterijcontainer 

Als er op een bouwplaats wel een netaansluiting beschikbaar is, spreken we van een on-grid situatie. Op veel bouwprojecten waar wel een netaansluiting beschikbaar is, is de capaciteit hiervan niet toereikend. Bijvoorbeeld wanneer er tijdens piekmomenten meer dan 400 Ampère nodig is, terwijl er slechts 125 Ampère beschikbaar is. Wanneer de stroombehoefte blijft toenemen vraagt het om een oplossing voor het stroomtekort. Een mogelijke oplossing hiervoor is het gebruik van een grote batterijcontainer. Het net laadt de batterij op wanneer de stroombehoefte laag is, waarna de batterij op piekmomenten extra capaciteit kan leveren. Deze techniek staat bekend als “peak-shaving”. 

Voordelen van energieopslag met een batterijcontainer 

Het grootste voordeel van een batterijcontainer is dat u direct kan starten met bouwen en dat er zorgvuldig met energie omgegaan wordt. De batterij kan gebruikt worden voor de opslag van energie en kan vervolgens op een later moment weer gebruikt worden. Daarbij zijn ze eenvoudig verplaatsbaar naar een andere bouwplaats, waar de opgeslagen energie eventueel ook weer ingezet kan worden. Een bijkomend voordeel van energieopslag is dat u tijdens de daluren kunt laden wanneer de energieprijzen laag zijn. Tijdens piekmomenten kunt u vervolgens de opgeslagen energie gebruiken, waardoor u kunt besparen op uw stroomrekening. 

Uw partner op het gebied van bouwplaatsinrichting en duurzame energie 

RECO’s specialisten op het gebied van bouwplaatsinrichting en duurzame energie denken graag met u mee bij de inrichting van uw bouwplaats. Ook denken zij met u mee over de materieel inzet in diverse bouwfases en of de materieelinzet efficiënter kan. Daarnaast berekenen onze specialisten uw stroombehoefte en hoe de batterijcontainer daarbij zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet. Met onze partner Big Ass Battery zorgen wij voor transport, montage en continue monitoring van de batterijcontainer. Zo zorgen we samen ervoor dat uw project succesvol wordt!