Dit zijn de verschillen tussen deurmatten

Een deurmat: een belangrijk detail van je interieur wanneer je geen zin hebt in vieze voetsporen door het huis. En ook belangrijk: de ene deurmat is de andere niet. Behalve het materiaal en de print zijn er een aantal verschillen tussen deurmatten waar je in de aanschaf rekening mee kunt houden, om de mat zo goed mogelijk zijn werk te laten doen.

Buiten of binnen

Een eerste belangrijke keuze bij de aanschaf van een deurmat is of je de mat buiten of binnen gebruikt. Of misschien wil je ze wel combineren. Het verschil tussen een binnen- en buitenmat is vooral het materiaal en daarmee de werking. Een buitenmat is vaak grover, zorgt ook voor het verwijderen van het meest grove vuil. Een mat voor binnen is daarentegen zachter, neemt vocht snel op zodat de schoenen droog zijn voor je naar binnen gaat. 

Van droogloopmat tot spaghettimat

Waar je ieder onderdeel van je interieur op elkaar aanpast, geldt dat voor een deurmat niet anders. Je kunt het qua stijl, kleur en print zo gek maken als je zelf wilt. Maar belangrijker is misschien nog wel de werking die de deurmat heeft. Niet alle deurmatten dienen hetzelfde doel. Zo kun je kiezen voor droogloopmatten, die met zachte vezels een hoog absorberend vermogen hebben en zorgen dat schoenen snel droog worden. Een schoonloopmat daarentegen neemt minder snel vocht op, maar zorgt er met hardere vezels voor dat de schoenen schoner worden.

Naast het verschil in vezels, zijn er meer materiaalvarianten beschikbaar. Zo heeft een spaghettimat een grovere structuur en een hoog reinigende werking. Net als de kokosmat, een mat van duurzaam materiaal die goed reinigt. Ben je op zoek naar een deurmat met een nog grovere structuur, is een borstelmat een goede keuze. Alle drie de matten kun je goed als buitenmat gebruiken.

Opvulmatten

Heb je een dieperliggende opgang en komt de deurmat van jouw keuze hier niet bovenuit? Dan is een rubberen opvulmat een goede aanvulling. Op deze manier hoef je geen andere deurmat te bestellen, maar kun je de mat met het rubber wat ophogen.

Kortom, de keuze is reuze in de wereld van deurmatten. Bedenk bij de aanschaf van een mat vooral of de mat buiten of binnen geplaatst wordt, en welk doel de deurmat dient. Wil je het in één keer goed doen, ga dan voor een binnen- én buitenmat en houd de vloer binnen lekker schoon.