Ga naar de inhoud

Duurzaam op vakantie? Kies voor een bestemming in eigen land!

De afgelopen twee zomers waren vakanties in eigen land erg populair. Natuurlijk was dit veelal te danken aan de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende reisbeperkingen. Echter, vele Nederlanders zijn hun eigen land als vakantieland gaan waarderen. De toenemende populariteit van vakanties in eigen land is niet heel gek, want Nederland heeft immers veel te bieden. Ga op reis naar bruisende steden zoals Maastricht en Utrecht of geniet van prachtige natuurgebieden zoals de Veluwe of het Waddengebied. Je kunt in eigen land fietsen, wandelen, surfen, fotograferen, gezellig eten en borrelen, musea bezoeken en zo heb je nog vele andere opties om een onvergetelijke vakantie te ervaren. Naast het feit dat Nederland als vakantieland veel te bieden heeft is een vakantie in eigen land ook nog eens duurzaam. Het scheelt immers een reis met het vliegtuig en mogelijk kun je zelfs met het openbaar vervoer naar je locatie reizen. In dit artikel gaan we dieper in op een vakantie in eigen land en hoe je deze zo duurzaam mogelijk kunt maken. 

Kies je bestemming 

De keuze is reuze als het gaat om bestemmingen in eigen land. Wil jij binnen korte tijd op vakantie? Bekijk last minute vakanties in Nederland om interessante aanbiedingen te vinden. Voor een ieder is er wat wils. Wil je romantisch een weekendje weg met je partner? Kies dan bijvoorbeeld voor een luxe hotelarrangement in Valkenburg. Je verblijf wordt tot de puntjes verzorgd met een welkomstdrankje, een uitgebreid ontbijt en andere leuke extra’s. Begeef je in het idyllische landschap van Zuid-Limburg, de prachtige heuvels zorgen voor een sprookjesachtig effect. Deze vakantie heeft alle ingrediënten voor een avontuur om nooit te vergeten.   

Wil je graag een keer met je vrienden- of vriendinnengroep erop uit? Bijvoorbeeld om een reünie te houden of gewoon voor de gezelligheid. Boek dan een riant vakantiehuis voor 6 of zelfs 8 personen. Doorgaans zijn deze vakantiehuizen uitgerust met alles wat je nodig hebt, zoals: een uitgeruste keuken en badkamer, verschillende slaapkamers, een terras om lekker te genieten en soms een sauna! Door alle comfort en gemakken kun jij overheerlijk ontspannen en genieten van de gezelligheid met je vrienden of vriendinnen. 

Heb je overigens wat minder budget om te besteden? Geen zorgen, in het aanbod qua vakanties vind je bestemmingen voor iedere portemonnee. Naast luxueuze aanbiedingen heb je ook de keuze om voor een goedkope vakantie te gaan. 

Hoe ga jij naar je bestemming toe? 

De keuze is gemaakt en je hebt een prachtige locatie gevonden om vakantie te vieren, maar hoe ga je naar deze bestemming toe? Allereerst kun je jezelf afvragen: kan ik er op een praktische manier komen met het openbaar vervoer? Indien het antwoord op deze vraag ja is, dan raden wij je aan om voor het openbaar vervoer te kiezen. Dit scheelt weer een autorit en de daaruit voortvloeiende uitstoot. Is het antwoord nee? Dan zijn er alsnog manieren om de reis zo duurzaam mogelijk te maken. Ga je met meerdere huishoudens op vakantie? Probeer dan zoveel mogelijk te carpoolen! Zodoende rijden jullie met zo min mogelijk auto’s naar jullie bestemming toe. Het komt ook genoeg voor dat je met één huishouden op vakantie gaat en dat je niet anders kunt dan met de auto reizen. Laat in dat geval je auto, als je eenmaal aangekomen bent op locatie, daar zoveel mogelijk staan. Vanuit vele vakantiehuisjes is het goed mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen naar bezienswaardigheden of andere leuke uitjes. Ook zijn er vele locaties die fietsverhuur aanbieden, nóg beter! Zo werk je niet alleen aan een beter milieu, maar ook aan je eigen gezondheid. 

Kies voor een duurzaam verblijf

Eenmaal aangekomen op je locatie wil je uiteraard genieten: lekker eten en drinken is daar een belangrijk onderdeel van. Zoek de lekkere restaurants uit en ga daar lekker dineren en borreltjes doen. Tijdens je vakantie ben je dingen aan het ontdekken, zoals nieuwe plekjes, maar wellicht kun je ook eens iets vegetarisch of veganistisch van de menukaart proberen. Het kan niet alleen heel lekker zijn, zo werk je ook nog eens aan het verduurzamen van jouw vakantie! 

Verblijf je in een vakantiehuisje? Grote kans dat je daar lekker ontbijt, luncht of lekker gaat borrelen met hapjes. Vaak worden er ruim voldoende boodschappen gedaan en wordt de koelkast en de voorraadkast goed gevuld. Zodoende blijft er aan het einde van de vakantie ook vaak wat over. Het zou zonde zijn om deze boodschappen weg te gooien, dus probeer ze onder de vakantiegangers te verdelen. Blijft er toch wat over? Klop eens aan bij de buren of hun het toevallig niet willen.