3 tips om producten op duurzame wijze te vervoeren

Al jaren worden er steeds meer producten online besteld. De coronacrisis heeft deze trend nog explosiever gemaakt. Tijdens lockdowns hadden consumenten veelal geen keuze en was online bestellen de enige optie die voor handen was. Voor veel ondernemers was het afgelopen anderhalf jaar een eyeopener dat het belangrijk is om online aanwezig te zijn met een webshop of -site. Talrijke ondernemingen hebben dit moment aangegrepen om meer te investeren in hun online activiteiten. Door de groei van het aantal goed ingerichte webshops zullen de online bestellingen mogelijk nog verder toenemen. Dit houdt ook in dat er steeds meer producten vervoert zullen worden. In dit artikel gaan we dieper in op het vervoer van goederen. Hoe zorg je ervoor dat dit op duurzame wijze gebeurt? Lees onze handige 3 tips en gebruik ze om jouw onderneming verder te vergroenen.

Hoe koop je in? 

Laten we beginnen bij het begin, want hoe koopt jouw onderneming producten in? Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die hun producten uit China inkopen. Deze goederen worden via schip of vrachtvliegtuigen vervoert. Vaak is er geen zicht op de arbeidsomstandigheden waaronder deze producten worden gemaakt. Ook is er geen helder beeld betreft hoe duurzaam de grondstoffen worden gedelfd. Kortom, er zijn veel onduidelijkheden betreft het duurzaamheidsgehalte van ingekochte goederen. Komt je dit bekend voor? Dan is het goed om eens kritisch naar de inkoop van je producten te kijken. Is het bijvoorbeeld mogelijk om producten lokaal in te kopen? Zodoende heb je niet alleen meer zicht op de duurzaamheid van het product, maar steun je ook nog eens de lokale economie. Voor sommige bedrijven is het niet mogelijk om lokaal in te kopen, bijvoorbeeld omdat het product niet lokaal wordt gemaakt. Door de onderstaande tips te volgen kun je alsnog de duurzaamheid van de inkoop verhogen.

  • Probeer je producten zoveel mogelijk in bulk in te kopen. Zodoende hoef je minder vaak in te kopen. Als iedere onderneming dit doet dan scheelt dit weer wat vluchten en vaarten. 
  • Win informatie in over je leverancier. Ga bijvoorbeeld eens op bezoek om te kijken waar je jouw producten vandaan haalt. Indien dit niet mogelijk is, plan online een afspraak in om je leverancier beter te leren kennen. Zodoende kun je de leverancier vragen stellen over hoe duurzaam ze te werk gaan en mogelijk kun je tegelijkertijd een deal maken over inkoopprijzen. 
  • Probeer je producten zoveel mogelijk per vliegtuig te vervoeren en niet per schip. Velen denken dat de scheepvaart een minder vervuilende vervoerswijze is dan de luchtvaart, maar dit is onterecht. Volgens een publicatie van Trouw stoten schepen twee keer zoveel broeikasgassen uit dan vliegtuigen. 
  • Als je producten eenmaal in Nederland zijn, probeer deze dan zoveel mogelijk elektrisch te vervoeren naar jouw magazijn. 

Zorg voor duurzame verpakkingen

Je hebt je producten zo groen mogelijk in je magazijn weten te krijgen, maar nu wil je het nog op een mooie en duurzame manier verpakken. Allereerst is het belangrijk dat het product in een goede staat wordt afgeleverd bij de klant. Om het product te beschermen kun je de verpakking opvullen met opvulmateriaal zoals luchtkussenzakjes, houtwol, opvulchips of opvulpapier. Daarnaast is het belangrijk, indien het product vatbaar is voor beschadigingen, om het te vervoeren in een sterke verpakking. 

Het product beschermen is belangrijk, maar het is ook van belang dat dit op duurzame wijze gebeurd. Let op de materialen waarvan de verpakkingen gemaakt worden. Kies voor materialen die gerecycled kunnen worden of die al gerecycled zijn. Ook kun je kiezen voor verpakkingen die biologisch afbreekbaar zijn. 

Tot slot wil je natuurlijk wel dat je verpakking er mooi uit komt te zien. Wist jij dat je bij veel bedrijven je verpakking op maat kunt laten maken? Zodoende kun jij de verpakking van je producten geheel naar eigen wens vormgeven. Je kunt vaak niet alleen het type verpakking kiezen, maar ook het design ervan bepaal je helemaal zelf. 

Op naar de klant 

Je product is mooi verpakt en nu is het zaak om het naar de klant toe te brengen. Doe je dit momenteel veelal per vrachtwagen die rijdt op benzine? Dan zijn er nog duurzame stappen die je kunt maken. Hieronder hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet waarmee jij je producten duurzamer naar je klant kan brengen. 

  • Vervoer je veel producten naar klanten die dichtbij je onderneming wonen? Maak dan gebruik, indien dit beschikbaar is, van fietskoeriers. Door producten met de fiets te vervoeren zorg je voor minimale uitstoot. 
  • Wonen je klanten niet op fietsafstand? Probeer dan zoveel mogelijk gebruik te maken van elektrische vervoerders. 
  • Zorg ervoor dat je volle vrachtwagens vervoert. Door optimaal de ruimte in de vrachtwagen te benutten beperk je het aantal ritten die gemaakt moeten worden. 

Weet jij nog andere manieren waarop je het vervoer van producten duurzamer kunt maken? Stuur jouw gouden tips in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Mogelijk staat jouw tip binnenkort in dit artikel!