Vereeuwig jouw bijzondere momenten in een duurzaam fotoboek

Mooie momenten die je meemaakt met familie, vrienden of collega’s wil je soms nooit vergeten. Leuke verjaardagen, gezellige uitjes of prachtige vakanties. Soms wil je dat zulke tijden nooit voorbij gaan. Door bijzondere momenten vast te leggen in een fotoboek kun je deze tijden herleven. Even waan je jezelf weer op dat mooie strand in Spanje of in die leuke kroeg terwijl je hard meezingt met de muziek. In dit artikel gaan wij dieper in op het maken van een duurzaam fotoboek. Hoe zorg je ervoor dat je telkens opnieuw op duurzame wijze kunt genieten van de speciale momenten in jouw leven. Door het maken van een duurzaam fotoboek maak je niet alleen jezelf blij, maar ook moeder aarde. Win-win! 

Duurzaamheid begint bij de foto

Op social media kom je ze vaak tegen: foto’s van mensen op prachtige plekken in de natuur. Zo zien wij vaak foto’s van mensen op de Tafelberg in Kaapstad voorbij komen en ook kiekjes bij het meer van Bled zijn ook erg populair. Foto’s in de ongerepte natuur hebben een prachtige uitstraling en dit moet je vooral ook blijven doen. Echter, er zijn wel wat aandachtspuntjes waar je op moet letten als je een foto maakt in de natuur. Volg de onderstaande tips en je maakt jouw fotoboek nóg duurzamer! 

  • Neem jij eten of drinken mee in de natuur? Zorg er dan voor dat je geen afval achterlaat. Neem een afvalzakje mee, zodat je hier je afval in kunt stoppen. Zie je tijdens jouw tocht door de natuur afval liggen? Help de natuur een handje en raap de rommel op. Zo maken we met elkaar de wereld een stukje groener. 
  • Zorg voor minimale impact op de omgeving. Geef bijvoorbeeld geen eten of drinken aan wilde dieren en val ze ook niet teveel lastig. Als iedereen inbreuk maakt op het natuurlijke leefgebied van dieren dan kunnen ze hier last van krijgen. Heb daarnaast respect voor mogelijke inwoners van natuurgebieden. Maak niet zomaar foto’s van mensen of hun eigendom zonder dat ze daar toestemming voor geven. Probeer tot slot ook geen planten, struiken, bomen of andere flora schade toe te brengen. Je trapt immers gemakkelijk op een plant als je even niet oplet. 

Kies voor kwalitatief en duurzaam materiaal 

Heb jij op verantwoorde wijze prachtige foto’s geschoten en wil je deze vereeuwigen? Dan kun je eenvoudig online een fotoboek maken. Let bij het maken van zo’n fotoalbum op de kwaliteit van het materiaal. Door te kiezen voor een fotoboek van hoogwaardig en duurzaam materiaal zal het boek langer meegaan en kun je er langer van genieten. Hieronder hebben we een aantal punten voor je op een rij gezet waarop je kunt letten om de kwaliteit van de materialen te toetsen. 

  • Beschikt het papier over een keurmerk met betrekking tot duurzaamheid? Bij de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kun je meer informatie inwinnen betreft de betekenis van dat keurmerk. Zo heb je een keurmerk voor papier dat chloorvrij gebleekt is of voor papier dat gerecycled is. Het duurzaamheidsgehalte van papier is eenvoudig te toetsen door de aanwezigheid van deze keurmerken. 
  • Daarnaast kun je letten op de stevigheid van het papier. Hoe steviger het papier, des te luxer de uitstraling en langer het meegaat. De stevigheid wordt uitgedrukt in grammen en varieert van ongeveer 30 gram tot en met 500 gram. 
  • Ga je voor een harde of voor een zachte kaft? Door te kiezen voor een harde kaft zorg je voor extra stevigheid. Dit zal eraan bijdragen dat het boek langer in een goede staat blijft. Ondanks dat een softcover boek kwetsbaarder is dan een hardcover blijft dit boek bij goed gebruik ook lang goed. 

Behandel jouw bijzondere momenten met liefde

Eindelijk is het zover, jouw prachtig en duurzaam samengestelde fotoboek wordt thuis afgeleverd. Nadat je bijzondere momenten hebt meegemaakt en deze hebt vereeuwigd in een duurzaam fotoboek is het zaak om het boek met liefde te behandelen. Je wilt immers dat het boek net als de herinneringen lang meegaan. Om ervoor te zorgen dat jouw boek een lange levensduur heeft hebben we de onderstaande tips voor je op een rij gezet. 

  • Neem je jouw boek mee op pad, bijvoorbeeld naar familie, vrienden of het werk? Zorg er dan voor dat het boek onderweg geen schade kan oplopen. Stop een softcover niet klakkeloos in je tas, maar doe er bijvoorbeeld een stevige en beschermende map omheen. Zo raakt de kaft niet beschadigt. 
  • Zit je gezellig met elkaar aan tafel om je fotoboek te laten zien? Zorg er dan voor dat er geen drankjes in de buurt van het boek staan. Het zou natuurlijk zonde zijn als er een vol glas frisdrank over je boek valt, een ongeluk zit immers in een klein hoekje. 

Mis jij nog tips voor het maken van een duurzaam fotoboek? Stuur jouw gouden tip dan in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw gouden tip binnenkort in dit artikel!