Ga naar de inhoud

Gezond en gemakkelijk: 5 voordelen van een ijsbad

Wellicht heb je het wel eens voorbij zien komen op televisie of social media: bekende mensen die een ijsbad nemen. De afgelopen jaren is het een zeer bekend fenomeen geworden, met name dankzij de wereldberoemde Wim Hof. Maar, waarom is het zo populair geworden? Het ziet er misschien niet zo uit, maar het nemen van een ijsbad is goed voor je gezondheid. Het zorgt onder andere voor een beter herstel van je spieren na een intensieve work-out en voor een betere stressbehandeling van je lichaam. In dit artikel duiken we dieper in op de voordelen die een ijsbad biedt en zoomen we in op 5 redenen waarom jij een ijsbad zou moeten nemen. 

Verhoog je alertheid  

Door een ijsbad te nemen word je alert. Het zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Dit komt omdat je spieren zich aanspannen door de koelte van het water. Dit heeft bloedvatvernauwing als gevolg. Hierdoor raakt je bloeddruk verhoogd waardoor je hart sneller pompt en er meer bloed richting je spieren gaat.Zodoende brengt het bloed verscheidene stoffen naar de juiste plekken in je lichaam. Hierbij kun je denken aan stoffen als: zuurstof, vitamines, mineralen, glucose en vetzuren. Het hebben van een goede bloedsomloop is belangrijk voor je groei, het lichamelijke afweersysteem en je vochthuishouding. Dit is niet alles, want tegelijkertijd worden afvalstoffen afgevoerd. Het ijsbad verhoogd niet enkel je alertheid, maar zuivert ook je lichaam. Genoeg gezondheidsvoordelen om eens lekker een ijsbad te nemen! 

Verbeter je immuunsysteem

Het hebben van een goed immuunsysteem is belangrijk, want hierdoor kan je lichaam zich verdedigen tegen allerlei aanvallen van virussen en bacteriën. Het nemen van een ijsbad versterkt je immuunsysteem, zo is gebleken uit een onderzoek. Dit onderzoek, dat bestond uit 3000 deelnemers, toonde aan dat van de mensen die dagelijks een ijsbad namen 29% minder vaak ziek werd. Althans die groep meldde zich 29% minder vaak ziek op werk of op school. Dit kan verklaard worden door het feit dat een ijsbad ervoor zorgt dat je meer witte bloedcellen aanmaakt. Deze bloedcellen zitten verspreid door je hele lichaam en vernietigen binnenkomende ziektemakers, waardoor jij je weer beter voelt. Om dit te bewerkstelligen is een dagelijkse korte sessie in je ijsbad voldoende. 

Verbeter je humeur

Betrap jij jezelf erop dat je niet altijd een goed humeur hebt, dit is natuurlijk heel menselijk en we kunnen niet altijd vrolijk zijn. Echter, door jezelf bloot te stellen aan koud water verhoog je de beschikbaarheid van neurotransmitters als noradrenaline en endorfine. Hierdoor ontwikkel je minder snel depressieve klachten en ben je vaker in een goed humeur. Ook maakt een ijsbad je lichaam en geest beter bestand tegen stress. Doordat je in het koude water zit ben je op dat moment enkel bezig met jezelf aan te passen aan de koelte. Hierdoor dwalen je gedachten niet af naar zaken die je stress opleveren. Daarnaast word je parasympatische zenuwstelsel gestimuleerd, dit is het zenuwstelsel dat je organen kan beïnvloeden. Door dit te activeren komen je organen in een staat van rust en herstel. 

Laat je spieren herstellen 

Vele topatleten doen er tegenwoordig ook aan mee, een ijsbad nemen na een wedstrijd of training die erg intensief is geweest. Topsporters hebben soms om de paar dagen wedstrijden of trainingen waarbij ze zich sterk moeten inspannen. Voor hen is het belangrijk dat hun spieren zich snel herstellen. Het nemen van een ijsbad helpt hierbij. Zoals we al zeiden vernauwd een ijsbad de bloedvaten wat helpt bij het herstel van verzuurde spieren. Sport jij meerdere malen per week intensief? Dan valt het voor jou aan te raden om af en toe eens een ijsbad te nemen. 

Maak je eigen ijsbad 

Ben jij overtuigd en wil jij een ijsbad kopen? Het fijne is dat je tegenwoordig niet elke keer op en neer hoeft naar de supermarkt voor ijsblokjes. Tevens is het zo dat als je al een zwembad of badkuip hebt, dat je ook niet een extra bad nodig hebt. Met de CoolCube kun je eenvoudig je eigen bad, kuip of zwembad gebruiken om die om te toveren tot ijsbad. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen van de CoolCube? Hieronder hebben wij het voor je op een rij gezet. 

  • Het aansluiten van de CoolCube vergt geen technische kennis en is weggelegd voor iedereen. Je hoeft enkel de slangen van de pomp te verbinden met de CoolCube en vervolgens de pomp te plaatsen in je bad, kuip of zwembad. Vervolgens maakt de CoolCube van jou bad een ijsbad. 
  • Binnen no-time kun je genieten van je ijsbad. De CoolCube-apparaten zijn krachtige waterkoelers en kunnen doorgaans je bad binnen 2 tot 3 uur verkoelen tot een temperatuur van 1 tot 2 graden celsius.
  • De verkoeling van je bad kost geen zeeën aan elektriciteit. De CoolCube verbruikt ongeveer evenveel stroom als de gemiddelde koelvriescombinatie. Zelfs bij dagelijks verbruik zal je elektriciteitsrekening niet veel stijgen. 
  • Naast het verkoelen van je water kan de CoolCube het ook verwarmen. Mocht je een keer wat anders willen dan koud water, dan is dat ook mogelijk. 

Overigens is het wel zaak dat je jezelf verdiept in koudetherapie voordat je voor het eerst een ijsbad neemt. Als je geen tot weinig ervaring hebt met de therapie, begin dan rustig door maximaal 2 minuten in het water te zitten. Bouw het vervolgens rustig op, maar laat je informeren betreft de manier waarop je het opbouwt. 

Tags: