Duurzame kerstboom: 4 tips voor voor een groene kerst

Duurzame kerstboom

Waar veel mensen hopen op een witte kerst, zijn er gelukkig ook steeds meer mensen die een groene kerst willen. Maar, hoe zorg je voor een groene kerst? Door een kerstboom natuurlijk! En niet zomaar een kerstboom, een duurzame kerstboom! Wat is een duurzame kerstboom? In dit artikel gaan wij in op 5 tips betreft hoe jij kan zorgen voor een groen(ere) boom. Want, jaarlijks kopen miljoenen Nederlanders een boom die ze slechts enkele weken gebruiken om vervolgens weer weg te gooien, wat natuurlijk zonde is! 

Adopteer een kerstboom

Elk jaar worden er miljoenen kerstbomen in de brand gestoken. Sommige mensen steken het zelf in de brand, maar als je het echt netjes wilt doen, laat je het door de gemeente doen. Dit is beter voor de lokale luchtkwaliteit. Zo zijn er ook veel mensen die op oudjaarsdag hun kerstboom in de fik steken, dit is niet echt duurzaam. Wat wel een duurzame optie is, is om een kerstboom te adopteren. Op de website adopteereenkerstboom.nl kun je een biologische kerstboom huren die in januari weer terug wordt gepland. Elke kerstboom heeft een uniek nummer, zodat je dezelfde kerstboom elk jaar weer kunt huren. Hoe leuk! Kerstbomen kunnen wel tot 5 jaar gehuurd worden. Let op: zorg er wel voor dat je een kerstboom huurt bij een lokale verhuurder. Want, als je er lang voor moet rijden, dan doe je het milieu er geen goed mee.

Koop een tweedehands kunstkerstboom

Een kunstkerstboom is in zeker zin al duurzaam, omdat je het elk jaar weer kunt gebruiken. Echter, om het nog duurzamer te maken kun je een kunstkerstboom kopen bij een tweedehands winkel. Of neem eens een kijkje op Marktplaats of vraag eens rond onder vrienden of familie of iemand een kunstkerstboom heeft waar hij of zij vanaf wil. Om ervoor te zorgen dat de kunstkerstboom duurzamer is dan de normale kerstboom moet je het minstens 9 tot 17 jaar gebruiken. Tip: als je toch op zoek bent naar een tweedehands kunstkerstboom kun je ook eens kijken naar tweedehands kerstversiering. Wie weet zitten er leuke vintage items tussen die jouw duurzame kerstboom uniek maken.

Maak je eigen duurzame kerstboom

Ben jij een knutselaar? Waarom dan niet je eigen kerstboom maken? Bijvoorbeeld van resthout of creëer een kerstboom op de muur van washi tape. Ook kun je een kerstboom maken met krijt op het raam. Je kunt er dan ook nog andere leuke kerstfiguren bij tekenen, zoals de kerstboom of een sneeuwman. Er zijn veel verschillende manieren om je eigen duurzame kerstboom te maken, als je maar creatief genoeg bent! Tip: een boom van resthout gaat jaren mee en kun je helemaal naar eigen smaak verven en versieren! Kerst is nog nooit zo persoonlijk geweest. 

Koop een kerstboom en plant de boom in je eigen tuin

Je kunt natuurlijk ook een echte boom kopen en deze in je woning zetten tijdens kerst. Hartstikke sfeervol en gezellig! Kies dan voor een boom met kluit en zorg ervoor dat je de boom goed verzorgd. Na de kerst kun je de boom zo terug zetten in je tuin en het jaar daarna heb je weer een boom! Zodoende hoef je ook geen auto te pakken om een boom ergens op te halen. Win-win!

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: