Wie wil nou niet ieder seizoen kunnen genieten van een mooi ingerichte tuin die ook nog eens duurzaam is. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk dat je bij de aanleg en inrichting van de tuin rekening houdt met de verschillende seizoenen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dichte overkapping met tuinmeubelen, zodat je in de winter ook nog lekker buiten kunt zitten. Ook kun je denken aan het aanleggen van planten die verschillende bloeiperiodes hebben, zo geniet je in elk seizoen van een bloeiende tuin. Maar, probeer ook te letten op het duurzaamheidsgehalte van je tuin. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, want een duurzame tuin houdt in dat je minder onderhoud hoeft te plegen, maar ook voor de dieren en de natuur. Een duurzame tuin kan namelijk zorgen voor betere leefomstandigheden voor dieren. In dit artikel gaan we dieper in op het creëren van een duurzame tuin en bieden we je wat tips waarmee jij het kunt realiseren.
Wat is een duurzame tuin?
Een duurzame tuin is eigenlijk niets anders dan een tuin die minimaal belastend is voor het milieu. Een duurzame tuin hoeft dus niet per se groen te zijn. Er zijn verschillende manieren om een duurzame tuin aan te leggen en in te richten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen of waterkracht. Maar ook het verminderen van afval door gebruik te maken van duurzame materialen is een manier om je tuin duurzamer te maken. Alle kleine beetjes qua verduurzaming die je in je tuin kunt doorvoeren helpen mee aan het vergroenen van de wereld.
4 tips voor een duurzame tuin
Om je een duwtje in de goede richting te geven hebben we 4 tips voor je waarmee jij een duurzame tuin kunt realiseren.
Tip 1: zorg voor voldoende (natuurlijke) schaduw
In de zomer kan het heel erg warm worden, zeker als je in een stedelijke omgeving woont. Een tuin zonder natuurlijke schaduw kan al snel behoorlijk warm worden. Daarom is het belangrijk dat er in je tuin voldoende (natuurlijke) schaduw is. Dit kan je realiseren door bomen te planten of struiken te plaatsen. Op die manier heb je niet alleen schaduw in de tuin, maar zorg je er ook voor dat er meer CO2 wordt opgenomen. Win-win!
Tip 2: Kies voor duurzame tuinmeubelen
Wat is een tuin zonder tuinmeubelen? Je wil natuurlijk wel lekker kunnen vertoeven in je achtertuin, een aantal stoelen en een tuintafel is zeker geen overbodige luxe. Kies je voor houten meubelen? Kijk dan of het duurzaam hout is zoals bijvoorbeeld teakhout. Teakhout is één van de populairste houtsoorten in de tuinmeubelbranche.
Tip 3: Zorg voor voldoende water
Een andere manier om je tuin duurzamer te maken is door het aanleggen van een regenton of watersysteem. Dit zorgt ervoor dat er minder water uit de kraan hoeft te worden gebruikt. Regenwater is namelijk perfect geschikt voor het besproeien van je tuin. Als je dan toch bezig bent met het aanleggen van een watersysteem, overweeg dan om ook een waterzuiveringssysteem aan te leggen. Dit zuivert het water dat je gebruikt voor het besproeien van de tuin, zodat het schoon weer in de natuur terecht komt.
Tip 4: gebruik hernieuwbare materialen
Zoals we eerder al zeiden, is het verminderen van afval één van de manieren om je tuin duurzamer te maken. Een makkelijke manier om dit te doen is door gebruik te maken van hernieuwbare materialen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hout dat is geïmpregneerd met natuurlijke oliën of looizuur. Dit soort hout gaat veel langer mee dan normaal hout en is daarnaast ook nog eens beter voor het milieu. Ook kun je bamboe in je tuin gebruiken, dit is een materiaal wat erg duurzaam is.
Heb je geen tuin, maar een balkon?
Veel Nederlanders hebben niet de luxe van een tuin, maar beschikken over een balkon. Ook het balkon kun je duurzaam inrichten. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende groen op je balkon, hierdoor zal het minder warm in je woning worden. Dit zorgt er voor dat je niet snel de airco hoeft aan te zetten. Kies ook voor duurzame meubelen. Wil je bijvoorbeeld een loungeset op een balkon? Kijk of deze van duurzame materialen is gemaakt. Tot slot is het in het voorjaar vaak tijd om de groene aanslag te verwijderen van het balkon. Maak gebruik van milieuvriendelijke materialen om dit te realiseren.