Duurzamer reizen van A naar B? Kies voor deze milieuvriendelijke opties!

Iedere dag verplaatsen miljoenen Nederlanders zich voor werk, school, plezier of andere redenen. Om je te kunnen verplaatsen heb je vervoer nodig en de keuze qua vervoer lijkt een kleine, maar collectief heeft deze keuze veel invloed op het milieu. Wanneer iedereen ervoor kiest om met de auto te gaan, dan stoten we gezamenlijk veel CO2 uit. Gelukkig zijn veel Nederlanders vandaag de dag steeds milieubewuster en kiest men steeds vaker voor meer milieuvriendelijke opties, zoals een elektrische fiets of het openbaar vervoer. In dit artikel gaan we dieper in op verschillende duurzame opties die je hebt om jezelf te vervoeren van A naar B. Zo kun ook jij een steentje bijdragen aan het vergroenen van onze wereld. 

Pak de elektrische step of fiets in plaats van de auto 

Neem jij vaak de auto mee om jezelf te vervoeren naar je werk of school? De kans is groot dat de afstand die je moet afleggen ook prima te doen is met een elektrische step of fiets. Door je dagelijkse tocht met de auto in te ruilen voor een elektrische fiets of step zorg je voor een stuk minder uitstoot. Volgens MilieuCentraal stoten elektrische steps en elektrische fietsen slechts 3% van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto uit.  

Maar, hoe kies je nu de juiste elektrische step? Er zijn immers veel opties waaruit je kunt kiezen. De juiste keuze wordt gepaald door veel verschillende factoren. Zo kun je denken aan vragen als:

  • Hoe groot is het bereik van de accu? 
  • Kun je de elektrische stap inklappen? 
  • Is de elektrische step voorzien van diefstalbeveiliging? 
  • Heeft de step een remsysteem? 
  • Is er verlichting aanwezig zodat je veilig in de avonduren over straat kan? 
  • Wat voor type banden zitten er onder de elektrische step? 
  • Wat is het vermogen van de motor? 
  • Zit er een zadel op de elektrische step? 
  • Wat zijn de kosten? 

Zoals je kunt lezen zijn er dus veel verschillende factoren die bij de koop van een elektrische step komen kijken. Wil je een elektrische step kopen maar wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Neem dan contact op met de specialisten van Elektrische Step Wereld. Zij hebben alle kennis in huis om jou te voorzien van advies op maat. 

Reis zoveel mogelijk te voet 

Werk je of ga je naar school op korte afstand van je woning? Kies er dan voor om te voet te reizen. Zodoende sla je twee vliegen in één klap. Je reist zonder ook maar iets uit te stoten en je werkt tegelijkertijd ook aan je gezondheid. Door elke dag 30 minuten te wandelen verlaag je je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Sommige mensen vinden het saai om te wandelen, maar ook daar is een oplossing voor. Ga op zoek naar mensen die bij je in de buurt wonen en die dezelfde kant op moeten reizen. Zodoende kun je gezellig samen lopen. Door gezellig te kletsen vliegen de minuten voorbij en ben je binnen no-time op de plaats van bestemming. Hoe meer mensen je vindt, des te gezelliger wordt. En belangrijker, des te duurzamer iedereen bezig is. 

Carpool met collega’s of ga met het openbaar vervoer 

Moet je een grote afstand afleggen en is een elektrische step of te wandel geen optie voor jou? Geen zorgen. Er zijn nog voldoende opties waarmee jij duurzaam van A naar B kan reizen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het openbaar vervoer. Tegenwoordig is het openbaar vervoer ook steeds duurzamer. Zo zijn er bussen die rijden op waterstof of elektriciteit. Door een abonnement te nemen op het openbaar vervoer geniet je doorgaans van voordelige tarieven. Ook kun je je baas vragen of hij of zij financieel wil bijdragen aan een abonnement. Naast het openbaar vervoer kun je er ook voor kiezen om te carpoolen met collega’s, mocht er een collega in de buurt wonen. De benzinekosten kun je delen door het aantal meerijders. Zodoende zorg je niet alleen voor minder uitstoot, maar je betaald met zijn allen ook nog eens minder benzinekosten. Win-win! 
Heb jij meer tips betreft hoe je duurzaam kunt reizen? Stuur je tip in naar de redactie via info@livelifegreen.nl en wie weet staat jouw gouden tip binnenkort wel op de website.