Volg je een veganistisch dieet? Dit zijn de vitaminen die je nodig hebt!

Het volgen van een veganistisch dieet wordt steeds populairder onder Nederlanders. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme waren er in 2020 al maar liefst 150.000 veganisten. Twintig jaar geleden waren er nog maar 16.000 veganisten, dus de afgelopen twee decennia is dit aantal flink opgelopen. Ondanks dat veganisme steeds populairder wordt zijn er ook nog steeds veel mensen die nog twijfels hebben over het volgen van een veganistisch dieet. Zij vragen zich bijvoorbeeld af of je met een veganistisch dieet wel alle benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt. In dit artikel gaan we dieper in op de voedingsstoffen die je nodig hebt naast je veganistische dieet. 

Omega 3 vetzuren 

Omega 3 vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren, de meest bekende zijn alfa-linoleenzuur, visvetzuren eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur. Deze Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de vitaliteit van je hart en hersenen. Door voldoende van deze vetzuren te consumeren verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het goed voor je bloeddruk, cholesterol en helpt het tegen reuma. Echter, Omega 3 vetzuren zijn voornamelijk aanwezig in dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan vis, schaal- en schelpdieren. Doordat de vetzuren voornamelijk in dierlijke producten aanwezig zijn kiezen veel veganisten ervoor om deze supplementen niet te eten. Gelukkig zijn er vandaag de dag plekken als Today.Rocks waar je vegan Omega 3 kunt kopen. Zo kun je je lichaam alsnog voorzien van de belangrijke vetzuren. 

Vitamine B12

Het menselijk lichaam heeft vitamines als bouwstof nodig om goed te kunnen functioneren. Zo is vitamine B12 goed voor je bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 kan zorgen voor klachten als gevoelloze tenen en vingers, tintelingen en problemen met je evenwicht. Deze vitamine is voornamelijk aanwezig in dierlijke producten, zoals: melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Hierdoor zijn er ook vele veganisten die te weinig vitamine B12 binnenkrijgen, omdat deze vitamine niet veel binnen het veganistische dieet voorkomt. Vegetariërs en veganisten krijgen daarom het advies om vitamine B12 te slikken om alsnog het lichaam te voorzien van de belangrijke vitamine. 

Vitamine D

De inname van vitamine D is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat kalk en fosfaat uit voedsel wordt opgenomen. Dit is belangrijk voor een goede opbouw van de botten en het gebit. Ook beïnvloedt het vele lichaamsprocessen, zoals: je geheugen, spierherstel en stemming. De vitamine is te vinden in vette vis, zoals: haring, zalm en makreel. Tevens wordt in Nederland vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Omdat vitamine D voornamelijk te vinden is in dierlijke producten krijgen veganisten deze vitamine niet snel binnen. Het wordt veganisten en vegetariërs daarom geadviseerd om deze vitamine, net als de vitamine B12, te slikken.