Duurzamer van A naar B? Kies dan voor elektrisch rijden!

Wil je een duurzamere auto? Kies dan voor een elektrische auto! De CO2-uitstoot van een elektrische auto is over zijn hele leven gemiddeld 60 procent lager dan die van een benzineauto. Daarnaast rijdt hij stil en schoon. In dit artikel lees je alles over de elektrische auto: wat is het, hoe werkt hij en waar kun je hem opladen? Laat je informeren en neem ook de stap om over te gaan van een auto op benzine naar elektrisch rijden

Wat is een elektrische auto? 

Een elektrische auto is een auto die wordt aangedreven door een elektromotor. De kracht en energie van de motor wordt geleverd door batterijen die opgeladen moeten worden met externe stroom. Elektrische auto’s hebben geen uitlaat en stoten dus geen schadelijke stoffen uit. Er is meestal ook geen versnellingsbak, hierdoor geeft de elektromotor van de auto geen directe tractie. 

Hoe werkt een elektrische auto? 

Een elektrische auto heeft batterijen die opgeladen moeten worden met stroom. Deze stroom wordt door een motor omgezet in energie, waarmee de auto kan rijden. De actieradius van de meeste elektrische auto’s is tussen de 150 en 300 kilometer per lading, afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, verkeersdrukte en het gewicht van de bestuurder. 

Waar kun je een elektrische auto opladen? 

Er zijn veel plekken waar je een elektrische auto kunt opladen. De meest toegankelijke optie is thuis opladen, maar er zijn ook openbare laadpunten overal in Nederland te vinden. Veel steden hebben hun eigen netwerk van laadpalen en sommige bedrijven bieden gratis of betaalde ladingsmogelijkheden aan. Ook tankstations bieden vaak oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s. Wanneer je jouw eigen woning voorziet van energie kun je je auto ook nog eens erg duurzaam opladen. 

Waarom is een elektrische auto duurzaam?  

De CO2-uitstoot van een elektrische auto over zijn hele leven gemiddeld 60 procent lager dan die van een benzineauto. Elektrische auto’s stoten geen schadelijke stoffen uit, waardoor ze beter voor het milieu en de luchtkwaliteit zijn. Bovendien zullen nieuwe modellen meer kilometers krijgen met eenzelfde oplading wat hun duurzaamheid verder verhoogt. 

Is het interessant om een elektrische auto te kopen?

Met de lagere CO2-uitstoot en het stille, schone rijden is een elektrische auto interessant voor iedereen die duurzaam wil rijden. Ook de lage aanschafprijs van veel modellen maakt dat een elektrische auto interessant kan zijn. Als je vaak kleine stukjes moet rijden of als je voornamelijk binnen de stad wilt rijden dan is een elektrische auto ideaal. Daarnaast zijn er tal van subsidies beschikbaar waardoor je nog meer kunt besparen op de aanschaf van een elektrische auto. 

Zijn er ook duurzame alternatieven voor een elektrische auto? 

Ja, er zijn ook andere duurzame alternatieven voor een elektrische auto. Hydrogenauto’s en waterstofauto’s gebruiken geen batterijen maar brandstofcellen die energie uit waterstof omzetten in elektriciteit. Ook zijn er plug-in hybride auto’s, waarbij je de auto kunt opladen met stroom uit het stopcontact of tankt bij een benzinepomp. Deze auto’s combineren dus twee verschillende energiebronnen. 

Is elektrisch rijden goedkoper dan benzine?

De meeste mensen die voor een elektrische auto kiezen, doen dit vanwege de milieu- en geluidsvoordelen. Maar er is ook een financiële reden om te kiezen voor elektrisch rijden: het is goedkoper! Elektrisch rijden is veel goedkoper dan benzine of diesel rijden, zeker als je regelmatig korte stukjes aflegt. 

Kortom, elektrisch rijden is een uitstekende optie als je wilt duurzamer van A naar B te reizen. De CO2-uitstoot is lager en er zijn veel plekken waar je de auto kunt opladen. Bovendien wordt het aanbod van elektrische auto’s steeds groter, dus er is voor ieder wat wils! Wil jij ook (duurzaam) van A naar B? Kies dan voor elektrisch rijden!