Wat is er in de afgelopen jaren veel veranderd! Van een consumptiemaatschappij zijn we uitgegroeid tot een samenleving die er echt alles aan wil doen om het milieu te beschermen. Was je vroeger nog een uitzondering op de regel als je aan het milieu dacht, ben je tegenwoordig eerder een uitzondering als je dit niet doet. Dat is goed nieuws, want de cijfers liegen er niet om. Het klimaatprobleem is groot. We kunnen simpelweg niet doorgaan zoals we altijd hebben gedaan. Niet als we de wereld willen behouden voor de toekomstige generaties. Gelukkig zijn er veel dingen die we zelf kunnen ondernemen om een steentje bij te dragen.
Duurzaam wonen is al tijden een groeiende trend, maar in het afgelopen jaar is dit alleen maar sterker geworden. Er is steeds meer aandacht voor hoe we wonen, welke apparaten er worden gebruikt en hoe er verder verduurzaamd kan worden. Maar wat is duurzaam wonen eigenlijk precies? Waar moet je aan denken?
Wat is duurzaam wonen?
Duurzaam wonen is een heel breed begrip. Het omvat alles wat kan bijdragen aan een schoner klimaat. Hierbij kun je denken aan het consumeren van meubels, het toepassen van verschillende materialen en het energieverbruik. Het gaat dus zowel om investeringen die in de woning worden gedaan en rendement opleveren als het creëren van bewustwording bij het kiezen van materialen en producten. Hieronder volgen enkele tips die hierbij kunnen helpen.
Minder gas verbruiken
We moeten van het aardgas af. Dat is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Door het gebruik van aardgas, stoten we veel CO2 uit. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor het milieu bij het winnen van dit gas. De Nederlandse overheid probeert het gebruik van aardgas nu al te verminderen, maar het uiteindelijke doel is om geheel van het gas af te gaan. Groene alternatieven hebben vervolgens de voorkeur. Hierbij moeten we denken aan energie die gewonnen kan worden uit de buitenlucht.
Met een hybride warmtepomp remeha zet je de eerste stappen naar duurzaam wonen. Deze warmtepomp werkt nauw samen met de bestaande cv-installatie. Hierdoor hoeft er niet massaal verbouwd te worden om te verduurzamen. Daarnaast ligt het rendement ook bij een matig geïsoleerde woning al erg hoog. Hierdoor is deze warmtepomp voor vrijwel iedere woning geschikt. Hoewel je met deze warmtepomp niet volledig zonder gas kunt, kun je wel tot maar liefst zeventig procent op het verbruik besparen.
Een hybride warmtepomp is nóg duurzamer als je deze combineert met zonnepanelen.
Groen in en rond je huis
Levende groene planten passen uitstekend bij de huidige interieurtrends. Alle woonstijlen zijn op het gebruik van groen ingericht. Daarnaast dragen ze bij aan de verduurzaming van de woning. Wees dus niet bang om extra veel groen in en rond je huis te halen. Duurzaam tuinieren is dé manier om jouw steentje bij te dragen aan het milieu. Wist je dat dit ook nog eens ongelooflijk veel gezondheidsvoordelen oplevert? Win-win dus!