Duurzaam tuinieren: een goed begin

Duurzaam tuinieren: een goed begin

Het wordt weer warmer, de zon komt vaker achter de wolken vandaan en we brengen buiten steeds meer tijd door. Mogelijk ben je al bezig met je tuin, of sta je op het punt om hiermee van start te gaan. Wanneer je gaat tuinieren, is het wel zijn fijn dat je hier bewust duurzaam mee aan de slag kunt gaan. Hoe je dit doet en waar je over na kunt denken, zetten we in deze blog voor je op een rij. 

Maak een plan

Wanneer je je tuin onderhanden gaat nemen, is het handig dat je weet wat je precies gaat doen en hoe je dat gaat doen. Dit betekent dat je natuurlijk het juiste tuingereedschap moet hebben, maar dat is nog maar het begin. Zoek van tevoren de juiste planten uit en weet wat deze in je tuin doen. Het is bijvoorbeeld beter voor de natuur om weet inheemse planten in de tuin te planten. Deze planten voelen zich namelijk thuis in ons klimaat en maken deel uit van ons ecosysteem. Dit zal daarom het ecosysteem ondersteunen, in plaats van in de weg zitten of veranderen. Zorg er ook voor dat je weet wanneer je welke bomen, struiken en bollen moet snoeien en planten. Er zijn verschillende snoei- en plantseizoenen die je moet aanhouden om het beste uit je tuin te halen en planten niet te beschadigen. 

Duurzaam onderhoud

Wanneer alle planten in de grond zitten en bloeien, is het belangrijk dat je je tuin onderhoud. Schoffelen is eigenlijk helemaal niet nodig. Bij het schoffelen komt er een hoop CO₂ vrij. Daarnaast verstoort het ook het bodemleven en verarm je de grond. Je kunt veel beter mulchen, wat inhoudt dat je een laag organisch materiaal verspreid over de grond. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van plantenvoeding en compost. Dit onderdrukt ook gelijk onkruid en zorgt ervoor dat de bodem meer vocht vasthoudt, waardoor je minder hoeft te sproeien: een win-win dus! Heb je last van een plaag in je tuin? Dan wil je dit natuurlijk bestrijden. Doe dit dan met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel, daar zal je thuis en het milieu je dankbaar voor zijn. 

Langetermijnvisie

Het is ook belangrijk dat je nadenkt over je tuin op de lange termijn. Je kunt natuurlijk elk seizoen opnieuw iets planten wat dat seizoen zal bloeien, maar je kunt ook van tevoren kijken naar verschillende planten en bloemen voor elk seizoen. Zet bijvoorbeeld eens alle maanden van het jaar op een rij en kies hierbij verschillende bloemen, bollen, planten en struiken uit voor in je tuin. Zo is je tuin altijd in bloei.