Kan ik een particuliere aansprakelijkheidsverzekering zakelijk gebruiken?

Kan ik een particuliere aansprakelijkheidsverzekering zakelijk gebruiken?

De meeste Nederlanders sluiten een particuliere aansprakelijkheidsverzekering af. Niet gek, want hiermee ben je verzekerd voor schade die je aanricht aan (spullen van) andere mensen. Als je deze verzekering particulier afgesloten hebt, denk je misschien dat je deze ook voor je bedrijf kunt gebruiken. Maar is dit eigenlijk wel het geval? in deze tekst vertellen wij je precies hoe het zit, zodat je straks weet of je goed verzekerd bent voor aansprakelijkheid.

Particuliere verzekering geldt niet voor je bedrijf

Laten we direct maar met de deur in huis vallen: een particuliere aansprakelijkheidsverzekering kun je niet voor je bedrijf gebruiken. In de voorwaarden van deze verzekering staat namelijk dat er geen schade gedekt wordt die tijdens het uitoefenen van een beroep ontstaan is. Wil jij je wel verzekeren voor dergelijke schade? Dan ontkom je er niet aan om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) af te sluiten. Een AVB verzekering dekt namelijk schade die ontstaat tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Dit geldt niet alleen voor schade die je zelf aanricht, maar ook voor schade die veroorzaakt wordt door medewerkers die je in dienst hebt. Ook schade door producten die je maakt of levert valt binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Overweeg een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit te breiden

Wanneer je mensen of bedrijven adviseert of een belangrijke stem hebt in grote projecten, kan één fout grote gevolgen hebben. Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)? Dan denk je misschien dat schade die hierdoor ontstaat vergoed wordt. Als het om een beroepsfout gaat, is dit helaas niet het geval. Beroepsaansprakelijkheid valt namelijk niet binnen de dekking van een AVB. Als jij je ook hiervoor wilt verzekeren, moet je jouw zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid. Zaken als verkeerde adviezen, vergissingen, onjuistheden, inbreuk op geheimhouding, privacy of auteursrecht zijn dan ook verzekerd.

Je kunt een AVB ook uitbreiden met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA). Ieder bedrijf dat werkt met commissarissen, toezichthouders of bestuurders, moet deze aanvullende verzekering wat ons betreft serieus in overweging nemen. Door een BTA voorkom je namelijk dat bestuurders privé aansprakelijk gesteld kunnen worden voor een fout die zij gemaakt hebben. Je beschermt op deze manier het privévermogen van alle bestuurders die je in dienst hebt.

Steeds meer opdrachtgevers eisen een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Omdat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is voor bedrijven, weet je misschien niet goed of je hem wel of niet af moet sluiten. In onze ogen doe je hier zeker goed aan, want steeds meer opdrachtgevers eisen namelijk van een bedrijf dat zij een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven hebben afgesloten. Er zijn zelfs opdrachtgevers die verlangen dat je naast een AVB ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) hebt. Wanneer je niet (goed genoeg) verzekerd bent, is de kans groot dat een opdrachtgever je laat vallen. Zij lopen immers risico door samen te werken met bedrijven die niet verzekerd zijn voor aansprakelijkheid.