Zo kun je je zelfstandig thuis blijven redden ondanks beperkingen

Zo kun je je zelfstandig thuis blijven redden ondanks beperkingen

Ouderen zijn vaak zeer gehecht aan hun eigen vertrouwde woonomgeving en blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, ondanks lichamelijke of geestelijke achteruitgang. Niet alleen omdat ze zich in hun eigen huis het prettigst en veiligst voelen, maar ook omdat ze op hun eigen manier hun leven willen blijven inrichten en liever niet al te afhankelijk zijn van zorgverleners of van familie. 

Nu is er gelukkig een hoop mogelijk om je ondanks de leeftijd toch zelfstandig thuis te kunnen blijven redden. Maar dan is het wel belangrijk dat er de juiste maatregelen worden getroffen zodat het wonen thuis zo prettig en zo veilig mogelijk blijft. Ongelukken voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Maar hoe organiseer je dat? Je leest het in dit artikel.  

Vallen in huis voorkomen

Wellicht voel je je over het algemeen nog fit en vitaal. Bedenk wel dat een ongeluk in een klein hoekje zit, en dat valpartijen voor ouderen nare gevolgen kunnen hebben. Daarom raden we je aan om de volgende onderdelen in huis eens onder de loep te nemen: 

  1. Zijn alle locaties in huis goed verlicht? Wellicht is het interessant om automatische verlichting te laten installeren met bewegingssensoren. Zo gaan de lichten vanzelf aan als je een ruimte in loopt, en voorkom je dat je in het donker ergens tegenaan stoot.
  2. Hoe veilig is de badkamer? Heb je voldoende ondersteuning tijdens het in- en uitstappen in de douche of op het toilet? Handgrepen op deze locaties kunnen een goede oplossing zijn voor wat extra grip, zodat je niet uit balans raakt. Ook de badkamervloer kan erg glad zijn als deze vochtig is. Om uitglijden te voorkomen zijn antisliptegels of antislipmatten een goede oplossing.
  3. Hoe veilig is het traplopen in jouw situatie? Ook als het betreden van de trap nog goed gaat is valpreventie belangrijk. Zorg voor een goede, stevige leuning en controleer ook of de traptreden niet te glad zijn. Bij te gladde traptreden kun je antislipstrips op de trap plaatsen om ongelukken te voorkomen. 

Mocht het traplopen niet meer gaan, dan is een traplift kopen voor jou misschien een interessante optie. Een traplift maakt het mogelijk om zelfstandig én op een veilige manier de bovenverdieping te bereiken. 

Lijkt dit je een goede oplossing? Neem dan eens een kijkje op https://www.handicare-trapliften.nl/. Hier vind je veel informatie over trapliften en kun je je oriënteren op de mogelijkheden. 

Zelfstandig blijven 

Ondanks eventuele beperkingen en belemmeringen vind je het waarschijnlijk prettig om zo veel mogelijk activiteiten nog gewoon zelfstandig te kunnen blijven doen. Een rollator of een scootmobiel kan een goed hulpmiddel zijn om ondanks beperkte mobiliteit gemakkelijk erop uit te kunnen trekken. Gaan huishoudelijke taken je nog prima af? Let er dan wel op dat je het lichaam niet overbelast en dat je tussendoor steeds voldoende rust neemt.