Ga naar de inhoud

Ga jij verhuizen? Met deze 3 tips verhuis je op een duurzame manier!

Bij een verhuizing komt er veel op je af, voor veel mensen is het daarom een stressvolle tijd. Je moet al je spullen netjes inpakken, zodat ze niet stuk gaan tijdens het transport. Alles moet van A naar B kunnen, dus waarschijnlijk zal er een aanhanger, bus of vrachtwagen geregeld moeten worden. Zo zijn er nog vele andere zaken die je moet regelen. Vaak willen mensen een verhuizing snel en efficiënt regelen, zodoende ben je er ook het snelst weer vanaf en kun je gaan genieten van je nieuwe woning. Maar, hierdoor wordt er een belangrijk aspect van een verhuizing vaak over het hoofd gezien: duurzaamheid. Hoe zorg jij ervoor dat je zo milieuvriendelijk mogelijk je nieuwe huis betrekt? In dit artikel gaan wij dieper in op deze vraag en bieden we je 3 praktische tips om duurzaam te verhuizen. 

Kies voor duurzame verhuisdozen 

TIjdens het verhuizen kun je er niet omheen: je hebt verhuisdozen nodig. Want, hoe ga anders al die losse dingen die je hebt verhuizen? Boeken, vazen, fotolijsten, spelletjes en zo zijn er nog tal van andere losse dingen die je waarschijnlijk in huis hebt liggen. Hiervoor kun je natuurlijk nieuwe verhuisdozen kopen, maar je kunt ook kiezen voor duurzame verhuisdozen! Dit zijn dozen die gemaakt zijn van gerecycled dan wel milieuvriendelijk papier of die al eens eerder gebruikt zijn. Door gebruikte verhuisdozen te gebruiken geef jij producten een tweede leven en verklein je jouw ecologische footprint. De vraag naar nieuwe producten wordt immers kleiner. 

Ga je toch nieuwe verhuisdozen kopen? Let dan wel op de kwaliteit. Indien je lage kwaliteit dozen koopt, dan loop je het risico dat deze stuk gaan tijdens de verhuizing. Hierdoor kunnen je bezittingen beschadigen en moet je weer nieuwe dozen kopen. Als je pech hebt moet je zelfs je beschadigde bezittingen repareren of opnieuw aanschaffen. Dat is niet enkel slecht voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee! Kies dus voor dozen die gemaakt zijn van sterk karton, zodat ze zonder problemen jouw bezittingen kunnen dragen. 

Tip: indien je breekbare producten moet vervoeren, vul je doos dan niet met opvulmateriaal gemaakt van plastic. Gebruik spullen die je zelf voorhanden hebt, zoals: kussens, knuffels, handdoeken, dekens, oude kranten, tijdschriften of kleding. 

Breng oude spullen naar de kringloop of recycle ze

Tijdens een verhuizing kom je vaak spullen tegen waarvan je denkt: wat moet ik ermee? Oude spullen die al tijden liggen te verstoffen in je garage, in een kast of op je zolder. Nu kun je de spullen weer meeslepen naar je nieuwe woning, maar je kunt er ook voor kiezen om de spullen in te leveren bij de lokale kringloopwinkel of om ze te recyclen. In plaats van dat de spullen stof verzamelen krijgen ze een nieuw leven. Door je producten een tweede leven te geven zorg je ervoor dat het tweedehands aanbod groter wordt. Als iedereen dit doet hoeven we minder nieuwe producten te kopen. Minder vraag naar nieuwe producten houdt in dat er minder fossiele brandstoffen gebruikt hoeven te worden bij de productie hiervan. Dat is een winst voor het milieu! 

Heb je zelf overigens nog wat nodig voor in je nieuwe woning? Neem dan eens een kijkje bij de kringloopwinkel als je je oude spullen inlevert. Vaak vind je hier mooie vintage items die je nergens anders kunt vinden, en dat tegen een scherpe prijs! 

Indien je spullen niet bruikbaar meer zijn om te verkopen kun je ervoor kiezen om ze te recyclen. Veel gemeenten hebben een recycle centrum of milieustation waar je jouw oude producten naartoe kunt brengen. 

Maak je woning natuurlijk schoon

Je moet je woning niet enkel leeg, maar ook enigszins schoon opleveren. Het is natuurlijk niet netjes als de volgende bewoner in een vieze woning stapt. Zodra de woning leeg is gehaald volgt vaak een grote schoonmaak. Nu kun je dit doen met alle chemische middeltjes die je in de schappen van de supermarkt vindt, maar je kunt ook natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Bijvoorbeeld een duurzame allesreiniger. Maar, hoe kom je aan zo’n middel? Volg het onderstaande stappenplan om je eigen natuurlijke allesreiniger te maken. 

  • Meng 500 milliliter natuurazijn met 500 milliliter water en 20 druppels etherische olie naar wens. 
  • Stop het goedje in een plantenspuit of een andere sprayflacon. Zodoende kun je het eenvoudig op een oppervlakte aanbrengen. 
  • Schud het goedje goed door elkaar zodat de diverse ingrediënten goed met elkaar kunnen mengen. 
  • Je bent klaar om de woning op natuurlijke wijze schoon te maken! 

Heb jij meer tips betreft hoe je duurzaam kunt verhuizen? Stuur jouw gouden tip in naar de redactie via info@livelifegreen.nl